Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

lördag 2 april 2011

Torkat vitt bröd till provencalsk mat


Mannen åkte hemifrån och glömde en hel bergis typ framme på bordet. Det går ju inte, det var stenhård när jag kom hem från jobbet. Men när sådant händer kan man bara skiva upp brödet så gott det går, lägga på tork på en tallrik eller i en korg några dagar, spara skivorna som de är eller stöta dem i en mortel. Om man orkar alltså, vi hade ju kunnat ge det hönsen, men jag kom att tänka på att i den provencalska kokboken som jag har så används torkat och stött överblivet bröd rätt flitigt i olika recept. Till exempel detta:Champignons Farcis (Fyllda champinjoner)
6 personer

500 g champinjoner
salt
1 msk olivolja
2 skivor torkat vitt bröd utan kanter
2 msk mjölk
2 msk finklippt persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 uppvispat ägg
ca 1/2 dl kokt skinka/kalkonkött i små tärningar
nymalen svartpeppar
1 msk stött vitt bröd eller ströbröd

Borsta champinjonerna och ta bort fötterna. Pensla litet olja på de tolv strösta hattarna och strö på litet salt. Hacka de mindre svamparna tillsammans med fötterna.
Doppa brödet i mjölken och pressa därefter ur det mesta av vätskan.
Värm en matsked olivolja i en stor syekpanna och lägg i de hackade svamparna och stek dem sakta i fem minuter. Ta pannan från värmen och tillsätt persilja, vitlök, det uppblötta brödet, ägg, skinka, salt och peppar. Rör om väl och smaka av.
Sätt ugnen på 175 grader. Fyll champinjonhattarna med blandningen och placerad dem i en smord form. Strö över brödsmulorna och 1 msk olivolja och grädda i 20 ,minuter. Öka därefetr värmen och låt formen stå inne i ytterligare 3 minuter för att den skall få litet färg.

Detta är troligen mycket gott till en rejäl köttbit och en fräsch sallad. I Nice lagar man champinjoner på många olika sätt. Där äter man den här rätten som en förrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar