Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

tisdag 24 november 2009

God lunchmat

I dag skulle jag gå och äta med min kompis Anna på Café Kanel på Nygatan i Gävle. Det gick inte, för Café Kanel fanns inte kvar, men det låg en japansk restaurang där i stället. Jag åt stekt lax med asiatiska grönsaker och teriyakisås. Mycket gott. Kan rekommenderas. Bara 65 kronor dessutom.

Nu skall det pyntas




Ljung, cyklamen, amaryllis, granris, enris, bla bla bla. Hyacinter går bort för dem får jag kraftig astma av. Nu har jag satt lökar i en massa krukor. Vita och röda tulpaner samt rödvita liljor. Amaryllislökarna dör för mig varje år, så jag köper nya (det är ren klantighet och rent slarv från min sida, jag har inget riktigt tålamod med dem). Snart åker krukorna in i värmen så hoppas vi att vi har en massa fina blommor till jul. Definitivt billigare än att köpa en massa blommor.

Erotik i TV

Den bästa erotiken i TV är Mat-Niklas. Han lagar fantastisk mat. Jag har provlagat en hel del, så jag vet. De där rödbetspajerna med mörk choklad i senaste programmet, t.ex. Och så är han ju skitsnygg. Det där håret. Och gullig mot barn. Och har sexig röst. Mer än så krävs det faktiskt inte att gå igång på när man har pratat i telefon med åttioåriga farbröder hela dagen. Kolla in recepten och programmen på svt.se.

En timme sol



Det var sol någon timme i helgen. Lill-M och jag var ute i trädgården, och jag tog bilder på barnet som kramade en höna, och hönor som spankulerade omkring i novembersolen. Sedan dess har det faktiskt regnat oavbrutet.

Snart advent


Nu är det snart första advent. Nu skall det fram glögg och stjärnor, ljusstakar och pepparkakor. Röda äpplen. Har röjt fönster och bord från pelargoner och onödiga prylar. Nu är det julen som skall in. Här är min mormors gamla bord med kyrkstaken från Leksand och ett våningsfat från Mixin. Här kommer det att pyntas med amaryllis och en massa frukt. Egentligen är det det jag gillar mest att pynta med till jul, blommor, ljus och frukt.

fredag 20 november 2009

Polkakäppar


Jag älskar sådana här polkakäppar. Jag vill hänga dem i granen och lägga fram dem i julgodisbuffén. Vanligtvis köper jag dem i en tebutik i Gävle, men nu hittade jag dem på Rusta och de kostade nästan ingenting. Det var svårt att fota dem och få skärpa, jag misstänker nästan att ränderna gjorde kameran förvirrad.

Det surrar i huvudet igen...

...av allt jag kommer på att jag vill göra till jul och advent. Förutom alla blommor, ljus och annat pynt så har jag funderingar kring följande:
- Lingonsill (det finns recept på nätet).
- Ernst Kirschsteigers äppelsill (i nya numret av Ameila Jul).
- Köttbullar med lingon och kryddnejlika.
- Hemkryddad julsnaps med angostura och pomerans.
- Fler kanelhjärtan.
- Fler gafflade pepparkakor.
- Julgodis: tryfflar (min favorit är den vita chokladtryffeln med kardemumma), brända mandlar, Rocky Road (det är Leila Lindholm som lett in mig på det sluttande planet), kyssar, knäck och fudge.
- Portvin.
- Ost och kex.
- Anna Bergenströms rågknäckebröd (jättegott).
- Hannu Sarenströms vörtbröd.
- Massor av andra saker som jag inte kommer på just nu.

Har också några grejer på lager nere i matkällaren som skall tas fram på julafton:
- Blåbärslikören från Hälsingland. Den kommer att funka bra som ett komplement till glöggen.
- Lingonpäronen. Dem skall vi äta som efterrätt till julbordet tillsammans med löst vispad grädde.

Jag måste hålla i mig bara så att jag inte går över den där gränsen när det inte är kul längre utan bara jobbigt. Den vill jag inte passera. Då får det hellre vara.

En julig hörna


Det här bordet blir en sådan bra julhörna. Portvin, rött vin och konjak passar så bra på julen. Brukar lägga en ljusslinga bakom i fönstret. Vi tänder ljusen i fågelburen och klämmer dit en murgröna. Litet rött brukar bli bra, kanske ett rödrutigt sidenband kring den stora blomkrukan, eller några röda äpplen. I glaskupan brukar jag sätta en liten lökväxt av något slag, kanske en miniamaryllis.

Novemberkaktus


Novemberkaktusen fick knoppar, och blommor.

Adventskänsla



Plötsligt fick vi ett tunt lager snö. Samtidigt kom det en blomma på den vita hibiskusen. Det blev en riktigt fin känsla i köket, som en föraning om julen.

onsdag 18 november 2009

Gafflade pepparkakor







Nu börjar det dra ihop sig till alla julbestyr. Det skall bli julmarknad på skolan, och alla sexåringarna skall sälja kakor. Lill-M och jag gjorde gafflade pepparkakor. Ett enkelt, smidigt recept som passar bra för barn. Jag hittade det i en tidning som heter Hemtrevligt förra året. Jag tycker kakorna blir så fina, och de är mycket enklare att göra än de vanliga. Goda är de också, såklart.


Gafflade pepparkakor

60 stycken

200 g smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk gräddfil
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Garnering:
Ca 60 stycken skållade mandlar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap smidigt.
2. Rör i gräddfil och kryddor. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda i även detta.
3. Arbeta samman till en deg. Rulla kulor, ca 2 cm i diameter, och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till med en gaffel. LÄgg en mandel på varje kaka.
4. Grädda mitt i ugnen i cirka 18 minuter.

Lycka till!

måndag 9 november 2009

Lunchfunderingar

I morgon skall jag gå och äta lunch i Gävle med min kompis Örjan. Vad blir det? Indiskt? Texmex? Chicken Teriyaki? Safflors skafferi? Min mage börjar redan undra.

fredag 6 november 2009

Månadens citat november

"Mat med lång hållbarhet på hyllan ger din kropp kortare hållbarhet. Mat med kort hållbarhet ger din kropp lång hållbarhet!"
Sanna Ehdin

Gojibär och kokosolja

Var sugen på att prova kokosolja och gojibär. Kokosoljan är ju tydligen väldigt nyttig, har de kommit på. Den är den nya olivoljan. Jag gillar den faktiskt. Man steker inte i den, mne man kan röra ned den i olika rätter och ha den till litet allt möjligt. Jag tar en sked då och då och smaskar på. Inte för mycket, men en liten sked. Jag vet att jag håller mig mätt bättre och inte småäter så mycket om jag inte snålar på fettet. Gojibären är goda, litet sötsura, men man skall passa sig för att äta mycket, för de är laxerande. Fem-tio bär om dagen är lagom tycker jag. Man kan lägga dem i likör, rom eller något och lägga dem på en mjuk kaka. Jag skickade efter det här från http://www.bodystore.com/.

Aldrig äcklig mat

Man kan tycka att "vad hon hela tiden skriver att allting på bloggen är så gott". Och det är det ju. Jag skulle ju aldrig lägga tid och energi på att skriva om äcklig mat. Livet är för kort. En hel del lunchrestauranger skulle kunna fundera på att aldrig servera dåligt lagad mat. Ingen nämnd och ingen glömd.

Nigellas indiska festmåltid



Vi lagade Nigella Lawsons indiska festmåltid i Allhelgonahelgen också. Det var gott! Och vilka dofter som sprider sig i huset när man fräser kardemumma, spiskummin, kanel och ingefära. Det är tre varmrätter, en jättegod rispilaff, en kycklinggryta och en gryta med ärter och indisk ost (paneer). Sedan är det en raita (en yoghurtröra) samt makroner, en sorts mandelkakor. Det var litet omständigt men inte alls svårt. Man kan förbereda varmrätterna dagen innan om man vill.
Mughlai chicken curry
1,5 kilo kycklinglår, gärna urbenade, men det är inte nödvändigt
olivolja
2 finhackade lökar
1 tsk stötta kardemummafrön (kan man få tag på grön kardemumma skall det vara tre kapslar)
några lagerblad
4 stötta kryddnejlikor
1 kanelstång, stött till småbitar
2,5 cm ingefära
1 tsk mald koriander
2 tsk spiskummin
1/4 tsk chilipeppar
4 msk mald mandel
1 1/4 dl vatten
2,5 dl matlagningsyoghurt
1 1/4 dl vispgrädde
2,5 dl kycklingbuljong
1 tsk salt
1 tsk garam masala
100 g sultanrussin eller gröna russin
rostad flagad mandel
Bryn kycklingen och lägg sedan upp den på ett fat. Bryn lök, kardemumma, lagerblad, nejlikor och kanelstång. Mixa ingefära, mald koriander, spiskummin samt chilipeppar i matberedare eller mixer och häll det i pannan. Späd med yoghurt och grädde till en sås. Tillsätt kycklingbuljong, salt, garam masala samt sultanrussinen. Lägg i kycklingen och eventuellt spad. Låt puttra under lock i 20 minuter. Strö över rostad flagad mandel vid serveringen.
Rispilaff
1 hackad lök
olivolja
3 stötta kryddnejlikor
3 krossade kardemummakapslar eller cirka 20 stötta frön
1/2 tsk spiskummin
1 stött kanelstång
1/2 tsk svart spiskummin (kan vara svårt att få tag på)
500 g basmatiris
1 liter kycklingbuljong
Fräs lök och kryddor i en stor kastrull. Tillsätt riset, häll på en liter kycklingbuljong. Koka upp och koka sedan i 15 minuter på så låg värme som möjligt.

Raita på Nigellas vis (SUPERGOD!!!)
4 dl tjock yoghurt
3 finhackade salladslökar
1 tsk salt
kärnor från ett granatäpple
Allt detta blandas.
Muta paneer
paneer, indisk ost (recept och instruktioner finns på Google och Youtube)
olivolja
1 finhackad lök
2 vitlöksklyftor
2,5 cm ingefära
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
500 g ärter
2,5 dl grönsaksbuljong
2 tsk tomatpuré
Mixa lök, vitlök och ingefära och fräs sakta i oljan. Tillsätt kryddorna och ärterna. Slå på buljong och tillsätt tomatpuré. Låt koka upp och koka under lock i 15 minuter. Osten skall tärnas, brynas och läggas i grytan. Den skall vara litet smält vid serveringen.
Makroner
2 tsk malda kardemummafrön
200 g mald mandel
200 g florsocker
2 äggvitor
cirka 20 stycken skållade mandlar
Blanda allt utom mandlarna till en smet. Enligt indisk tradition skall men sedan tvä'tta händerna i rosenvatten. Det finns på "invandrarhyllan" på Willys, t.ex. Rulla små kulor av smeten och lägg på plåt. Tryck ned en skållad mandel i varje. Grädda i 200 grader i tio minuter. Lägg i lufttät burk.

Butternutpumpa med mascarponekräm och grillspett

Såg på Mat-Niklas, första programmet för säsongen. Han gjorde ugnsbakad butternutpumpa och på den hade han en kräm med mascarpone, finhackad salvia, lime och parmesan. Till det gjorde han grillspett med rödlök och lime. Det var vi tvunga att prova i Allhelgonahelgen. ICA Maxi var det enda stället som hade butternutpumpa. Vilken otrolig höjdare. Det var fruktansvärt gott, utan tvekan årets höjdare. Vi kommer att prova att odla egen butternut i sommar efter det här. Om ni får tag i sådan här pumpa och vill prova, så finns receptet på SVT's hemsida, Niklas mat, program 1.