Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

lördag 25 juli 2009

Ett korn av lycka

Det behövs så lite för att man skall känna sig nöjd i vardagen. Alla plantorna med månadssmultron ger en hyfsad avkastning, och i går kunde jag plocka två hela strån fulla med smultron till Lill-M:s fredagsmys. Det är tmf inte dumt.

Krinolinas smarriga kyckling i kokosmjölk med kokos, päron och lime

Hittade på det här i går. Blev mycket smarrigt. Kommer plötsligt ihåg när jag bodde i Uppsala (student) och blev bjuden på gryta med kokosmjölk. Värdinnan hade letat i hela stan efter kokosmjölk, men det stod inte att uppbringa, så hon fick blötlägga kokos i vatten en dag i förväg i stället. Vilken tur att utvecklingen gått framåt på den punkten. Kokosmjölk är så himla gott, sött, mjukt och krämigt.

1 kilo kycklingfilé eller klubba
4 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
100 g riven kokos
2 burkar kokosmjölk
2 stjälkar färskt citrongräs eller en burk inlagt
saft av två limefrukter
rivet skal av tre limefrukter
2 tsk farinsocker eller råsocker
salt
nymalen svartpeppar
2 mogna päron, skurna i bitar

Fräs kyckling, lök och vitlök i en stor, vid gryta. Tillsätt kokos och låt fräsa med några minuter. Rör ofta så att inte kokosen blir bränd. Häll över kokosmjölken. Tillsätt alla ingredienser utom päronbitarna och skal från den sista limefrukten. Banka på citrongrässtjälkarna så att smaken kommer bryts ut och låt dem koka med i grytan. Låt puttra i minst 20 minuter så att kycklingen blir klar och så att smaken rundar till sig. Smaka sedan av med salt, peppar och farinsocker. Lägg i päronbitarna när det är ett par minuter kvar av koktiden. Strax innan servering tar man upp citrongräset och river man över skalet från den sista limen. Har man citrongräs på burk kan man låta den ligga kvar i grytan.
Servera med ris, eller möjligen couscous. Vi tyckte det var gott med ruccola till.

onsdag 15 juli 2009

Marmelad på rabarber och jordgubbar

Har länge velat prova att göra marmelad på rabarber och jordgubbar. Har båda delarna i trädgården nu. Hittade ett bra recept på http://www.tasteline.se/. Det funkade finfint med syltsocker. Den blev verkligen jättegod. Nu skall det bakas något gott surdegsbröd att rosta och ha den på. Hade en gång i tiden ett par svärföräldrar som bakade grovt bröd på en surdeg från Tyskland. Det skulle skäras i tunna skivor på tvären med en gammal gedigen kniv. Sedan skulle det bredas smör på, och det skulle vara en klick hemgjord sylt eller marmelad. Till det skulle det vara en stark härlig kopp kaffe (siktdjup 0,1 cm). Jag glömmer aldrig deras hemtrevliga kök och de där surdegsmackorna.

Smultron!


Carl von Linné visste att när han kände sig matt så skulle han äta stora mängder smultron. I efterhand har man upptäckt att han led av järnbrist. Så de järnrika smultronen (och jordgubbarna) är på sätt och vis en huskur mot detta. Nu har vi fullt av smultron i trädgården. Både vilda revsmultron och Månadssmultron från handelsträdgården. Vad gör man med dem, förutom att stoppa dem i munnen? Läste i den gedigna och vederhäftiga Svenska bärboken. Där stod att smaken hos smultronen inte låter sig fångas på burk. Jag som just hade tänkt ut att jag skulle göra en liten god burk smultronmarmelad. Troligen är det därför det inte säljs smultronmarmelad någonstans, för att bären tappar smaken när man upphettar dem. Men likör kan man göra i alla fall. Nu står det en flaska full med smultron och Renat och gottar till sig i köket. Den passar bra ihop med den blommande röda hibiskusen i fönstret. Om drygt en månad är det dags att sila bort smultronen och proppa hela flaskan full med socker. Sedan åker den ned i matkällaren och får stå där och lagra åtminstone till nästa sommar. Detta torde bli mycket gott till en rabarberpaj. Resten av smultronen fick Lill-M äta upp med lite mjölk. Så Lill-M inte blir som Linné.

tisdag 14 juli 2009

Fiske vid norska kusten



Vi har varit i Norge och fiskat. Vi åker till en plats där man kan hyra stuga och boka en båt och åka långt ut till havs och dra upp torsk, sej och mycket annan fisk. Den första dagen var det varning för styv kuling, så båten fick vända hemåt innan fisket hann börja. Den andra dagen gick det bättre, och det hivades upp en hel del läcker torsk. 200 kilo allt som allt. Den kvällen gjorde M sin fisksoppa med saffran. Tyvärr laddade batterierna i kameran ur, så jag har inga bilder på den, men jag tog ett par bilder på Uffe när han kvällen innan stod och lagade till fläskfilé i rosepepparsås med potatisgratäng. Det var riktigt smaskens, det, efter en lång regnig dag. Jag måste ta tillbaka en liten del av det jag skrivit om potatisgratäng. Den gratängen var riktigt god. Det var sådan där på påse, och det var ovanligt mycket sås i den. Jag skall försöka skriva ned receptet på fläskfilén som jag minns det från de tillfällen när jag gjort rätten själv. Det var trevligt med ytterligare en karl som stod i stugans pyttelilla kök och lagade mat. Vid ett sådant tillfälle kan man travestera Ricky Bruch, den gamle sexistiske diskuskastaren: "En man som avlägsnar sig mer än tre meter från spisen är en marsmänniska".



Fläskfilé i rosépepparsås
4 personer

ett paket fläskfilé
3 msk olivolja
5 dl grädde av valfri sort
1 tsk soja
5 droppar worchestershiresås
salt
20 stötta rosépepparkorn

Skiva fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Fräs skivorna i en panna med oljan. När filén är brynt slår man över grädden och tillsätter resten av ingredienserna. Låt puttra i några minuter och smaka av. Servera med ris eller någon form av potatis.



M:s goda fisksoppa med saffran
4 personer

I förväg: koka en buljong på fisk och fiskskrov, morötter, lök, och andra grönsaker man har hemma. Måtten är inte så viktiga. Huvudsaken är att det blir 1 liter smakrik buljong.

Cirka 1/2 kilo bitar av fisk (torsk, lax, sej etc.)
3 msk olja
2 hackade gula lökar
5 vitlöksklyftor
5 morötter i skivor eller stavar
1 skivad purjolök
3 tomater i små bitar
1 limefrukt
två råa och skalade potatisar i bitar
1 liter fiskbuljong
1/2 flaska vitt vin
5 dl crème fraîche
salt och peppar
ett pkt saffran

Fräs grönsakerna i oljan några minuter i en stor kastrull. Tillsätt buljongen och vinet och låt sjuda i några minuter. Tillsätt crème fraîche och kryddor. Smaka av med salt. Servera gärna med en klick aioli i varje tallrik, och något gott nybakat bröd.

Barnkalaset


Lill-M hade ett kalas för sina kompisar också. I min stora enfald gjorde jag en buffé med muffins och blåbärsgömmor (kokostoppar med blåbär i). Dessutom en jättestor gräddtårta i två våningar med mosade hallon, vaniljgrädde, päron och lime. Döm om chocken när bara ett av de tio barnen ville smaka. De tyckte inte om tårta, sa de. De ville hellre ha glass. Jag har undrat varför det aldrig är tårta på barnkalasen i samhället där vi bor. Nu har sanningen gått upp för mig. Barnen vill inte ha tårta. Det måste vara ett paradigmskifte av stora mått. När hände det? När jag var liten var gräddtårta bland det bästa man visste. Muffinsen jag hade bakat och spritsat på gick så där, men det var trögt. De hade knaprat en lite bit på ovansidan av varje. Nästa år lägger jag fram ett par rullar Singoallakex och köper varsin pinnglass.

Det är blåbärsgömmorna som ligger på mellersta våningen på fatet. De var smaskiga, och inte särskilt svåra att göra. Jag hittade receptet i senaste numret av Eco Queen. Det är snyggt med det blåa som lyser igenom kokossmeten.


Blåbärsgömmor
12-15 stycken
50 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
200 g kokos
rivet skal från en halv citron
1/2 msk maizenamjöl eller potatismjöl
1 msk florsocker
1,5-1 dl blåbär, gärna frysta, det går lättare att fylla topparna då
1. Smält smöret och blanda ned ägg, socker, kokos och citronskal.
2. Blanda maizena och florsocker på en tallrik och rulla försiktigt runt blåbären i blandningen.
3. Ta en klick smet i handen och rulla till en liten boll. Gör en liten fördjupning och lägg i några blåbär. Förslut och forma till en topp. Ställ på plåt.
4. Grädda kokostopparna i 175 grader i cirka 15 minuter i ugnen. Låt svalna.
5. Sikta över florsocker före servering.

Lill-M's födelsedagstårta 2009

Gjorde en tårta på Lill-M's riktiga födelsedag. Det var tårtbottnar till gräddtårta ur Rutiga kokboken och fyllning av vaniljvisp som jag hade blandat med mosade päron från en bruk. I det hade jag droppat litet bittermandel. Fyra droppar är lagom. Sedan var det rårörda jordgubbar mellan de andra bottnarna. Och hallon ovanpå grädden. Lill-M dekorerade själv med strössel och grön pyntgelé. Jag gillar när det är mycket grädde. Mums, var det faktiskt.

Månadens citat juli

"Det är roligt nästan jämt, utom på natten, för då får jag ingen middag".
Vegard Haanaes farfar

Bildkavalkad från trädgården

Här är några blombilder från trädgården. Det är rosor, akvileja och pion. Varför kan inte sommaren vara litet litet längre?

Lill-M's finaste tårta

Lill-M tyckte den här tårtan på Konditori Bristol var fin. Jag var tvungen att ta en bild på den. Jag tror det var rosen som drog.

Uppehåll

Har haft ett uppehåll i bloggandet. Tog en tur till Finland och en till Norge. Man måste ta det litet lugnt ibland. Annars blir det inte kul längre. Här är en bild på några konstifika bakelser som kunde beskådas på Konditori Bristol i Trondheim. Vi misstänkte att det var en rulltårta, klädd med marsipan och sedan doppad i choklad och kokos. Tyvärr smakade jag dem inte, men de såg väldigt goda ut. Slog just upp ordet " konditor" i etymologiska ordboken. Ordet kommer, som jag misstänkte, från latinet, från ordet "condire", vilket betyder "sylta" eller "krydda". Dessutom finns ju avledningen konditori med kortformen kondis, vilket blev ett vardagligt uttryck mot slutet av 1800-talet.