Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

onsdag 3 juni 2009

Fläderblom


Nu blommar flädern. Man kan göra jättegod saft, parfait, allt möjligt, men också ett fläderblomsbröd som jag hittade receptet på någonstans. Ett typiskt brittiskt recept. Och vi fyller med på med litet mer vanliga när vi ändå håller på. Here goes:


Fläderblomsbröd

3-4 färska blomställningar av fläder (eller 1 rågad msk torkade fläderblommor)
1 tsk torrjäst
1 tsk grovt havssalt
3 dl värmd mjölk
ca 550 g vetemjöl
rivet skal av en citron
olja till smörjning

Ta bort stjälkarna från fläderblommorna. Rör ut jästen i 2 msk varmt vatten och låt stå i 10 minuter eller tills den börjar skumma. Tillsätt saltet i mjölken och rör tills det är upplöst. Lägg mjöl, blommor och citronskal i en stor skål och tillsätt sedan jästen och mjölken. Rör så att allt blandas, Knåda. Låt jäsa på varm plats i cirka 60 minuter. Tryck ned degen med knytnäven så att luften pressas ut och den återfår sin naturliga storlek. Knåda i 7-10 minuter. baka ut två limpor, lägg i smorda och bröade brödformar eller på en plåt och pensla med fett.Låt jäsa övertäckt igen i 2-3 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ en stor form eller långpanna längst ned i ugnen och fyll den med vatten. Ångan ger brödet en knaprig skorpa. Sätt in brödet ovanför, i mitten av ugnen. Grädda i 45 minuter. Stjälp upp bröden och låt dem svalna upp och ned. Brödet är mycket gott att rosta till sallader.


Anna Bergenströms recept på fläderblomssaft

Plocka 25-35 fina blomklasar av den äkta fläderbusken (Sambucus nigra). Lägg klasarna i ett stort krus eller i en stor glasburk. Tvätta 3 citroner noga i varmt vatten. Skär citronerna i tunna skivor eller riv skalet på rivjärn och pressa ur fruktsaften. Häll citronskivor eller rivet skal och saft över blomklasarna.
Koka upp 1 1/2 liter vatten. Rör sedan ned 1 1/2-2 kg socker och 50 g citronsyra. Den större mängden socker behövs om saften skall förvaras länge. Häll detta över blommorna, litet i sänder, så att krukan inte spricker av den heta lagen.
Täck krukan med en tallrik. Låt saften stå 3-4 dagar på sval plats. Rör om i saften ett par gånger om dagen. Sila den sedan och fyll ända upp på perfekt rena flaskor.


Fläderblomssorbet

4-6 personer

3 dl fläderblomssaft hälls i en skål och ställ i frysen. Efter tre timmar blandas detta med tre hårt vispade äggvitor. Frys smeten 4-5 timmar. Rör om minst en gång under tiden. Ta inte fram den förrän det är dags att servera.


Fläderblomspannkakor
Fläderblommorna kan ätas som frasiga goda pannkakor. Gör en vanlig pannkakssmet, doppa blomklasarna i smeten och stek i stekpannan. Ta kanske litet mer socker i smeten än vanligt. Servera med svart kaffe, sylt och grädde.


Fläderblomsparfait

4 personer

4 dl vispgrädde
4 äggvitor
2 dl socker
1 dl fläderblomssaft

Vispa grädden ganska hårt. Rör äggulor och socker pösigt i en annan skål. Rör ned saften i äggsmeten och blanda sedan ned grädden. Slå smeten i en vattensköljd form och frys i minst 4 timmar. Doppa formen hastigt i hett vatten och stjälp upp på fat. Mycket god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar