Svär inte över kirskålen! Använd den i stället. Här är en låda att göra i ugnen. Passar till fisk och kött eller bara till en bit gott surdegsbröd. Kirsen infördes till Norden ungefär 500 f.Kr. Då odlade man den i små kålgårdar tillsammans med olika andra kålsorter och blad. Man förbannade den nog inte lika mycket som man gör nu. Den innehåller essentiella oljor som använts mot gikt och reumatism.Kirslåda i ugnen
cirka 1 liter späda blad av kirskål
1 dl vispgrädde
riven pepparrot efter smak
litet salt
2 dl riven ost
Förväll de repade kirsbladen tills de är mjuka. Koktiden varierar med bladens ålder. Låt rinna av i ett durkslag. Klipp sönder bladen i durkslaget. Lägg bladhacket i en smord eldfast form. Vispa grädden och smaksätt med riven pepparrot. Bred massan över kirskålen. Riv över osten. Sätt in i ugnen på 200 grader. När osten fått färg är det klart.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar