Vi har en rad med grönkål i landet. Bland det godaste och nyttigaste man kan äta. Helt och hållet underskattad i detta land. Förra året hade vi inte så mycket, så då skördade vi den på julafton och gjorde 1/gräddstuvad grönkål till julskinkan (MUMS!) 2/dekoration på skinkfatet. Den är mycket mångsidig. Om man hackar den kan man göra nästan vad som helst med den. Här är två recept:
Gräddstuvad grönkål till julskinkan
4 personer
1 pkt fryst eller 3 dl hackad färsk grönkål
2 msk smör
3 dl grädde
en nypa salt
Fräs grönkålen sakta i smöret. Den får inte bli bränd. Häll på grädden och sjud sakta tills stuvningen tjocknat. Tillsätt salt och smaka av.
Spaghetti med grönkålssmör och valnötter
4 personer
1 pkt grönkål, tinad och avrunnen
75 g smör
en nypa salt
1 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta
1/2-1 dl grovt hackade valnötskärnor
Smält smöret i en kastrull. Lägg i grönkål och krydda med salt, vitpeppar och vitlök. Värm men koka inte kålen. Häll upp den kokta spaghettin i en stor skål. Slå grönkålssmöret över och rör om. Strö de hackade valnötterna över.
grönkál är riktigt god, jag bor ju i ett omráde i tyskland där det äts i massor.. jag älskar det till stekt kassler!
SvaraRaderaJaså, äter man det mycket i Tyskland? Det visste jag inte. Hur hamnade du egentligen där bland all grönkål? Krinolina
SvaraRadera