Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

söndag 18 oktober 2009

Tomater, tomater, tomaterKylan kom snabbt. Vi fick ta in de klasar av tomater som inte hade mognat än. Det var ganska många. Läste i Anna Bergenströms Under valnötsträdet att hon brukar hänga sina i taket i köket för att de skall mogna efter inomhus. Vi har hängt våra på en hängare vid balkongdörren. Varje dag är det ett tiotal nya tomater som har mognat. Ganska trevligt att gå där och småplocka. Hinner vi inte äta upp dem tänker jag göra Jamie Olivers hemgjorda ketchup. Ketchup är (precis som chutney) en indisk sås som engelsmännen smott och så gott som gjort till sin egen.
Jamie Olivers hemlagade tomatketchup
ca 5 dl
1 stor rödlök, skalad och grovhackad
1/2 fänkål, ansad och grovhackad
1 stjälk bladselleri, rensad och grovhackad
en tumstor bit färsk ingefära, skalad och grovhackad
2 skalade och skivade vitlöksklyftor
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
en knippa basilika, stjälkarna hackade, bladen hela
1 msk korianderfrö
2 kryddnejlikor
1 tsk nymalen svartpeppar
flingsalt
500 g ekologiska tomater av bästa kvalitet, delade på mitten
500 g hackade burktomater
eller 1 kg ekologiska tomater, hackade
3 1/2 dl kallt vatten
2 dl rödvinsvinäger
70 g råsocker
Lägg alla grönsaker utom tomaterna i en stor, tjockbottnad kastrull. Tillsätt rejält med olivolja samt ingefära, vitlök, chili, basilikastjälkar, korianderfrö och kryddnejlika. Krydda med pepar och en rejäl nypa salt.
Låt puttra sakta på svag värme tills ingredienserna har mjuknat (10-15 minuter). Rör om då och då. Tillsätt alla tomater samt 3 1/2 dl kallt vatten. Låt koka upp och sedan koka sakta tills hälften av vätskan har kokat bort.
Tillsätt basilikablad och kör sedan såsen i matberedare eller mixa med stavmixer. Pressa den därefter två gånger genom en sil så att den blir len och blank. Häll upp såsen i en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Ställ kastrullen på värmen och småkoka tills såsen har reducerat och tjocknat till ketchupkonsistens. Justera kryddningen efter smak.
Ös upp ketchupen på steriliserade flaskor. Försegla flaskorna väl och låt dem stå svalt och mörkt, eller i kylskåp. Ketchupen håller sig ett halvår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar