Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

tisdag 15 december 2009

Det goda vörtbrödet


De senaste åren har jag bakat vörtbröd själv. Man behöver ju inte så mycket, jag bakar fyra limpor och sedan, efter tre dagar är man ganska trött på det. Men det är så gott medan det varar, och det blir en speciell smak när man gör det själv. Den allra första skinkmackan på det här brödet och med ett rejält lager senap, samt en sval öl...Jag tar undan en liten bit av degen och tar ut figurer med pepparkaksmått som jag sätter på med hjälp av litet uppvispat ägg. När det gräddas sprids det en ljuvlig, fullkomligt julig doft i hela huset och ända ut på gatan.


Vörtbröd
4 limpor

4 dl svagdricka, porter eller julmust
en påse vörtkryddblandning
5 dl rågmjöl
vatten
75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl mörk sirap
1/2 msk salt
1 dl russin om så önskas (det undviker jag)
cirka 1/2-2 l vetemjöl

Koka upp svagdrickan/portern/musetn och slå den het över rågmjöleti en degbunke. Rör till en slät deg. Täck med plastfolie eller ett lock. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Smält smöret, häll på mjölken och värm försiktigt till ca 37 grader. Lös upp jästen i litet av degspadet. Häll i rågmjölsblandningen och rör om. Tillsätt sirap, salt och eventuellt russin. Blanda väl. Tillsätt vetemjöl tills degen har fått en fast konsistens. Enklast är det så klart i en assistent. Låt degen jäsa övertäckt och hyfsat varmt i ett par timmar.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig med litet mer mjöl. Dela den i fyra delar och baka ut till smala limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla litet smält smör längs långsidorna på limporna så att blir de lättare att ta isär. Låt dem jäsa någon timme till.
Pensla limporna med ägg före gräddning,eller med litet sirap utrörd i hett vatten strax innan de är färdiga. De skall gräddas i 200 grader i 50-60 minuter.
Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar