Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

tisdag 15 december 2009

Julgodiset är klart


Nu har jag gjort några olika sorters julgodis. Det kommer ett par till, men det här är de som var färdiga i söndags.


Rocky road

Smält 200 g 70 % choklad i vattenbad. Rör i 1,5 dl hackade saltade pistagenötter och 1,5 dl minimarshmallows. Häll upp på smörpapper i en avlång, inte för stor form. Strö på mer nötter och marshmallows på en gång innan chokladen har stelnat. Man kan tryck till litet så att det fastnar. Jag brukar också smälta litet vit choklad och ringla över. Otäckt gott. Man skär i bitar och lägger upp på fat.Knäck

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
ev 2 dl hackad sötmandel
knäckformar så klart

Ställ knäckformarna på en bricka eller i en långpanna. Använd gärna dubbla formar så välter de inte när smeten hälls i. Ytterformarna kan användas igen.
Häll grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka allt sammans utan lock på medelvärme. Värmen måste vara jämn. Massan skall bubbelkoka. Koka i 15-30 minuter, beroende på kastrullen. En vid kastrull kokar knäcken snabbare. Rör om då och då men inte för ofta, för då blir knäcken sockrig. Om man vill ha mandel i tillsätter man den strax innan knäcken är klar.
Koka tills smeten är cirka 120 grader. man kan ta litet av smeten i ett glas kallt vatten, kan man rulla en kula när den stelnat är smeten perfekt. Häll över smeten i en tillbringare och häll upp i formarna. Låt stelna. Förvara torrt och under lock.


Vit kardemummatryffel

1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 tsk nystött kardemumma
2 msk smör
florsocker

Mitt favortjulgodis. Koka upp grädden i en kastrull, bryt sönder chokladen och rör ned den, tillsätt kardemumma och smör. Häll upp i en djup tallrik och låt stelna. Sedan kan man rulla kulor och rulla dem i florsocker (eller kokosflingor).


Krinolinas chokladtryffel

1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
rivet skal från en apelsin
1 tsk kanel
2 tsk smör
kakaopulver

Man gör på samma sätt som med den vita tryffeln, men man rullar kulorna i kakao. Mycket gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar