Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

söndag 12 december 2010

Glöggfest lördag i andra advent





I går hade vi en glöggfest för några trevliga människor. Klockan tre på eftermiddagen är en perfekt tid, det börjar skymma och det är fint med alla tända ljus, och när man stuvat undan alltihop och ställt in i diskmaskinen är klockan bara halv sex och man har hela kvällen framför sig.

Glömde ta ordentliga bilder av glöggfikabordet, men det här är vad som fanns på det:
På det lilla bordet stod två sorters glögg: en alkoholfri ekologisk med svartvinbärssmak och en hemgjord som M gjort efter tips från Carl Jan Granqvist när han besökte Lotta Bromée i radion. Mandel och russin så klart.

På fikabordet stod:
- lussekatter
- pepparkakor efter Hamres hemliga recept
- gafflade pepparkakor (väldigt knäckiga och goda)
- en Roquefortost
- en brietårta med ett täcke med philadelphiaost, pistagenötter m.m.
- fikonmarmelad


Vi hade jättemysigt. Här kommer ett par recept.

Glögg enligt Carl Jan
Man tar en flaska rödvin, en kopp portvin, några kryddnejlikor, en kanelstång, samt ingefära, anis, kardemumma och honung efter behag. Om man vill kan man också tillsätta apelsinskal och/eller pomerans. Värm och låt dra över natten. Sila av. Värm och spetsa med konjak eller rom efter egen smak.

Krinolinas brietårta till glögg och fruktbröd
En stor rund brieost
En ask philadelphiaost
1-2 msk kanel
1 krm chilipeppar
1 dl pistagenötter
1/2-1 dl rinnande honung
Blanda philadelphiaost, kanel och chilipeppar och bred ut över brieosten. Hacka pistagenötterna grovt och strö dem över. Ringla till slut över honungen. Eventuellt kan man pudra med litet extra kanel, eller garnera med exempelvis gojibär. Jättegott på fruktbröd med litet fikonmarmelad på.

Krinolinas fruktbröd till glögg och jul
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk sirap
1 dl russin
1 dl dadlar
100 g hackad sötmandel
1-1,5 l rågsikt
Blanda ut jästen med litet av vattnet, Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, russin och mandel samt så mycket rågsikt att degen får en fast men inte torr konsistens. Låt jäsa övertäckt en timme på varmt ställe. Baka ut till en limpa och lägg på plåt. Låt jäsa minst en halvtimme till. Grädda sedan i 175 grader i cirka 40 minuter. Lägg sedan på galler och låt svalna.

1 kommentar:

  1. kikade runt på lite retro bloggar och hittade således din =) roligt att se att du fanns så nära där jag själv bor.
    Läste igenom dina recept och brietårtan ska jag absolut prova. Glöggen känns också lite kul.

    SvaraRadera