Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

lördag 18 december 2010

Julbullar med pekannötter, kanel och frosting
Jag har upptäckt Rachel Allens bakningsprogram på TV8. Hon gör ofta väldigt smarriga saker. Programmen kan ses på TV8play. Hon gjorde en så goda bullar härom dagen. Man lägger ihop bullar i en form ungefär som en butterkaka, men det är en julfyllning med kanel, smör och pekannötter. Den kommer jag att baka i mellandagarna om jag känner mig pigg.Amerikanska julbullar med pekannötter och kanel


Fyllning:
2-3 dl rostade och hackade pekannötter
100 g smör
1 tsk kanel (jag skulle nog ta 2, jag gillar när det är mycket kryddor i)
100 g socker


Deg:
375 g vetemjöl
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
25 g (ca i msk) socker
50 g smör i bitar
1 ägg
2 dl mjölk


Sätt ugnen på 230 grader. Smörj en spännform med cirka 25 cm's diameter. Gör fyllningen först. Rör ihop smör och kanel tills det är mjukt. Tillsätt socker. Rör litet till, häll sedan ned nötterna och rör om igen.


Blanda ihop mjölet, kanelen, bakpulvret och sockret. Arbeta sedan in smöret med fingrarna. Knäck ett ägg i en annan bunke och vispa med mjölken. Blanda ned mjölblandningen. Det skall bli en mjuk och kladdig deg. Häll ut på bakbordet och kavla försiktigt ut till en rektangel. Bred över fyllningen. Rulla upp degen på längden mot dig. Pudra med mjöl om det är för kladdigt.


Skär längden i tolv bitar, cirka en centimeter tjocka. Lägg dem i formen med snittytan uppåt. Sätt in formen i ugnen och grädda i cirka 10 minuter. Om du har 200 graders ugnsvärme gräddar du i 25 minuter. Kakan skall vara hög, gyllenbrun och genomgräddad.


Sist ringlar man över glasyr. Rachel Allen använde 75 g florsocker som rördes ned i kokande vatten. Jag tycker det är litet för sockrigt, så jag kommer nog att göra frosting med philadelhiaost i stället, och krydda den med litet extra kanel. Det blir till att prova sig fram.


Varför kan inte anglosaxerna gå över till att mäta saker till recept i stället för att väga? Man måste stå och väga upp 375 g vetemjöl. Det är ju så mycket lättare att mäta med ett mått. Det står ju också sällan på paketet hur mycket ex. 100 g är i deciliter. Men det tillhör britternas avväpnande charm att göra allt på ett litet extra krångligt sätt.


Om jag hade lust skulle jag nog byta ut kanelen mot nystött kardemumma. Det kunde nog också bli väldigt gott.

2 kommentarer:

  1. Låter jättegott, jag ska nog prova detta i mellandagarna! Kramar Anna

    SvaraRadera
  2. Meddela mig gärna hur det blev! Kram K

    SvaraRadera