Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

söndag 6 februari 2011

Baka bröd på kokosmjölkJag testade något nytt i går: att baka matbröd på kokosmjölk. Jag har aldrig hört talas om något sådant recept. Men det var väl bara att prova, för det verkade spännande. Jag tog en burk ekologisk kokosmjölk, värmde den till 40 grader, tillsatte salt, två msk honung, 3 dl grahamsmjöl, 1 dl havregryn och 8 dl vetemjöl med ett paket torrjäst i. Sedan snurrade jag igång assistenten. Degen uppförde sig inte som jag var van vid att deg skall göra. Den blev liksom väldigt kompakt, hård och svårknådad, och jag tänkte genast att jag hade haft i för mycket mjöl. Dessutom brukar man ju kunna ha i mer mjöl, nästa 1,5 liter. Men den fick stå ett par timmar, och då jäste den en hel del i alla fall.

Det var väldigt trevligt att baka ut den, för den hängde ihop bra och var inte ett dugg smulig. Den fick jäsa på plåt en halvtimme till, och sedan gräddade jag den i 35 minuter i 175 grader. Det doftade mycket gott i hela huset, mycket sötare än när man gräddar vanligt bröd. Limpan blev faktiskt god, men det skulle nog ha varit litet mindre mjöl i, för den blev litet torr och väldigt kompakt. Det känns litet som att äta scones. Men den är gooooood att rosta! Jag åt ett par skivor till morgonkaffet med smör och Green Choices ekologiska jordnötssmör.

Jag tänker baka den igen, men då tänker jag nog ha litet vatten i degvätskan, för att se om den blir litet fluffigare. Och så skall jag testa med litet mindre mjöl i förhållande till vätskan. Sedan får jag rapportera igen.

2 kommentarer:

  1. Å! Tack! Right back at you. Men nu börjar faktiskt det där brödet bli smuligt som attan. Får nog prova ett annat upplägg. Kram /K.

    SvaraRadera