Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

lördag 5 februari 2011

Min hemgjorda ekologiska müsli med nötter, honung och kanel










Här kommer receptet på den hemgjorda müslin med nötter, honung och kanel (och en massa annat, förstås).



Krinolinas hemgjorda ekologiska müsli med nötter, honung och kanel
ca 2 liter färdig müsli


2 dl av Änglamarks ekologiska havregryn
1-2 dl Änglamarks rågflingor
1,5-2 dl riven kokos eller kokosflagor
1 dl solrosfrön från Saltå kvarn
2-3 dl skållad och hackad mandel
2 dl hackade pekannötter
2 dl cashewnötter
1 dl valnötter
1,5 dl krossat linfrö
4-5 ekologiska torkade fikon
1-2 dl svart sesamfrö (finns i hälsokosthyllan)
Minst 5 matskedar malen kanel
2-3 tsk finstötta kardemummakärnor
1-1,5 dl rinnande honung


De flesta av ingredienserna finns på Coop, på grynhyllan och hälsokosthyllan. Jag använder helst produkter från Änglamark och Saltå kvarn. Finns inte allt i din matbutik, så kolla i hälsokostaffären.


Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll havregryn, rågflingor, kokos, solrosfrö, linfrö och sesamfrö på plåten. Hacka alla nötterna till den grovlek som passar dig. Häll också dem på plåten. Strö över kanel och kardemumma. Ringla över honungen. Sätt in i ugnen, lite ovanför mitten. Nu måste müslin kollas och röras om med jämna mellanrum, så att det inte bränns vid och så att det blir jämnt rostat. Kokosen har en tendens att lätt brännas vid.


Under tiden tar man bort det hårda fästet på fikonen och skär dem i bitar med önskvärd storlek. När man tycker müslin är ordentligt rostad (vilket tog ungefär 25 minuter för mig, med omrörning var femte minut) tar man ut den, rör om igen och låter den svalna. Till sist rör man i de skurna fikonen. Jag tänker mig att det kan vara gott med små skurna bitar av katrinplommon också, om man vill (katrinplommon innehåller sanslöst mycket antioxidanter).


Det blir ett hyfsat lågt GI i den här müslin. Det är förvisso honung i, men det är ju litet nyttigare än raffinerat socker. Nötter är bara nyttigt och ger massor av nyttigt fett, om man inte är nötallergiker, vill säga.


Det finns mycket andra nyttigheter i nötter också. Pekannötter innehåller B-vitamin, kalium och fosfor. Cashewnötter innehåller A- och B-vitamin, kalcium och järn. I valnötter finns A-, B- och E-vitamin (kanon för huden), zink, järn, fosfor, bra med fibrer och protein. Mandel är enligt traditionell kinesisk medicin bra mot förkylning och slembildning i lungorna.


Havregryn sänker kolesterolhalten i blodet och innehåller dessutom protein, järn och B-vitamin. Sesamfrö är rikt på protein, kalcium, magnesium, fosfor och zink. Kompletterar men med litet vitaminer till frukost är man utrustad för hela dagen. Så ni ser, det är egentligen mest av godo att äta den här müslin...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar