Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

söndag 6 juni 2010

Kalas på nationaldagen


I dag hade vi bjudit hem Ulli och Johan på kaffekalas. Jag hade bakat drömtårta (chokladrulltårta med fyllning av smörkräm), kokostoppar med hallon, skorpor med jordnötter och choklad med ingefära och citron samt en uppgraderad tuppkaka med ett täcke av philadelphiaost, florsocker och rivet citronskal (zest, som alla moderna kockar säger). Se recept på den delikata tuppkakan från Hälsingland i ett av de äldsta inläggen).

Drömtårtan gjorde jag efter receptet i Rutiga kokboken, kokostopparna likaså, och det är recept som man får upp en hel radda av när man googlar. Jag hade lagt litet hallon längst upp på varje kokostopp, och när de var klara såg de ut som bröst. Tyvärr så måste jag ha gjort något fel, för när jag skulle lägga upp dem på fatet så var det bara några få som höll ihop och inte gick sönder.

När det gäller skorporna så var stommen Anna Bergenströms lavendelskorpor från Provence. Jag hade inte mandel och inte helt mörk choklad, så jag tog salta jordnötter och Marabous choklad med ingefära och citron. Tänkte ha i litet extra torkad ingefära, men det glömde jag. De blev jättegoda och kommer att passa bra till både whiskey och marsalavin. Det blev ju en del över av alla sorter, kan man säga.

Här kommer recept på den uppgraderade tuppkakan och på skorporna. När jag skriver uppgraderad menar jag, som jag sa till Johan och Ulli, att fiskarfruarna på Tuppöarna skulle vända sig i sina gravar om de såg den. Men stommen är densamma.


Tuppkaka med mandelmassa, solrosfrö och frostingtäcke

2 ägg
100 g smör
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1,5 dl riven mandelmassa
2 dl solrosfrö

Frosting: en ask philadelphiaost
2 dl florsocker
rivet skal från en citron

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg, socker, mjöl och smör. Smöra och häll riven kokos i en spännform. Häll i smeten och strö över solrosfröna. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Blanda frostingen och bred ut på kakan när den svalnat. Jag strödde över blått vallmofrö för effektens skull, och lade dit ett par små rosor från rosen bredvid källartrappen.


Provencalska skorpor med nötter och citron


60 stycken

150 g salta jordnötter
ca 100 g choklad med ingefära och citron
150 g smör
2 dl socker
1 dl honung
1 ägg
1 msk vaniljsocker
knappt 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Hacka nötter och choklad grovt med en kniv. Rör smör, socker och honung poröst. Blanda ned ägget, mjölet, som först blandats med vaniljsocker och bakpulver, och sedan det hackade. Forma, med lätt mjöliga händer, degen till 6 ganska smala rullar, lika långa som plåtens kortsida, som läggs tre och tre på varje plåt, klädd med bakplåtspapper. Platta till längderna ordentligt med handflatan.

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna i 15 minuter. Skär sedan längderna med vass kniv i litet sneda, smala bitar. Vänd ena snittytan uppåt och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar