Har en hörna uppe i vardagsrummet med en gammal Karl-Johansoffa som jag köpte på Emmaus i den grå forntiden. Där finns också ett urgammalt litet nött slagbord som jag hittade på Möbelberget i Storvik för några år sedan. Och en brun jätteskön plyschfåtölj från Ånyo i Sandviken. Där drömmer jag om att sätta en gäst med ett glas portvin, en tallrik med ost och kex, ett tänt ljus och en hög med tidningar medan jag lagar middag. Eller en kopp kaffe och en god kaka. Helst skall gästen vara lite frusen och deppig och behöva stoppas om med en filt också. Hittills har det aldrig hänt eftersom alla gäster verkar vara mer intresserade av att sitta och prata med oss medan vi lagar maten, men det kanske blir av någon gång framöver. I påsk skall jag försöka tvinga dit min kusin. Hon är hemskt frusen av sig.
måndag 31 januari 2011
600-inläggsjubileum
Har fått förslag från Ulli att inför 600-inläggsjubileet lotta ut något som jag gjort själv, typ ett örtsalt. Det måste väl vara något som går att skicka per post då. En delikat hemgjord müsli kanske. Skall fundera. Det blir i alla fall något smaskigt! Alla som vill vara med i utlottningen: hör av er!
söndag 30 januari 2011
Snart 600 inläggs-jubileum!
Snart har jag gjort 600 inlägg sedan jag började med den här bloggen! Hur skall jag fira? Jag skulle kunna lotta ut en kokbok kanske. Om någon tycker det är en bra idé, så hör av er, så skall jag allvarligt fundera på saken.
Murgröna på båge
Jag har länge tänkt att det skulle vara fint med en stor blomma på båge på piedestalen i gästrummet. Men av någon anledning kom jag aldrig riktigt till skott. Vi hade Åke och Maria på middag sent i höstas, och då hade de lyckligtvis med sig en stor murgröna på båge till oss. Jättefin! Nu står den där, på den gamla piedestalen jag ärvt av min mormor, bredvid spegelbyrån som hör ihop med den, och den är så där oprålig men grön och vacker som jag gillar. I gästrummet har vi tapeten Gamla Grand ur 1905-kollektionen. Den måste man ju bara ha när man bor i ett hus från förra sekelskiftet i Gästrikland. Ett tack återigen till Cissi som hjälpte mig att tapetsera!
Romargrytan till heders igen
Håller på att återupptäcka matlagning i lergryta. Det händer mig ungefär vart femte år. Nu var det min man och Per Morberg som fick mig dit igen (båda rediga kraftkarlar). Pröva du med. Man lägger den i blöt en halvtimme, sedan lägger man i kött, fisk, kyckling, grönsaker, lök, citroner, frukt, vad man vill. Man behöver inget fett, och det fastnar inte. Ställer in i ugnen, sätter på ugnen, och sedan klarar den sig själv. Det tar ett par timmar, men det blir väldigt gott, mycket saftigare än vanlig ugnsmat. Man kan göra allt möjligt i en lergryta, t.o.m. baka i den.
Eftersläntrare
Enbär för hälsan och smaken
Så här års är det ett hårt jobb att få i sig vitaminer och hålla sig frisk. Men man får försöka få i sig litet av varje. Enbär skyddar mot inflammationer och sjukdomar av olika slag. Vi har en stor en utanför stugan i Härjedalsfjällen. Varje år skördar vi de blå treåriga bären och för hem dem i en liten burk. De räcker gott och väl till nästa år. Stöt dem i mortel och lägg dem i en sås på grädde och litet messmör till kött, vilt eller fågel. Tre smaker som är som gjorda för varandra. Lägg dem i Renat och få en kärv snaps, åt det porsiga hållet.
Eller gör en enbärsdricka: stöt en halv deciliter enbär och häll över tre liter vatten. Rör i 1 dl honung innan det svalnar. Förvara i kylen. Man kan också lägga ett par enbär i en kopp te. Smaken är stark, så man får ta det försiktigt. Själv klarade jag aldrig av Göteborgs Rapé på den tiden jag snusade, p.g.a. den alldeles för starka enbärssmaken. Har svårt att fördra gin också. I så fall skall det vara mycket tonic till. Men rätt avvägt ger bären en fin smak av obändig natur och doften av en enebacken på högsommaren.
Eller gör en enbärsdricka: stöt en halv deciliter enbär och häll över tre liter vatten. Rör i 1 dl honung innan det svalnar. Förvara i kylen. Man kan också lägga ett par enbär i en kopp te. Smaken är stark, så man får ta det försiktigt. Själv klarade jag aldrig av Göteborgs Rapé på den tiden jag snusade, p.g.a. den alldeles för starka enbärssmaken. Har svårt att fördra gin också. I så fall skall det vara mycket tonic till. Men rätt avvägt ger bären en fin smak av obändig natur och doften av en enebacken på högsommaren.
Tjäder i lergryta enligt Morberg
Jag gav min man Per Morbergs bok Morberg jagar och lagar i julklapp. Inget för militanta veganer, men en inspirerande kokbok av en duktig och passionerad kock (och hängiven jägare). I går lagade Micke ett recept ur boken; Tjäder i lergryta. Men vi hade orre och en rackelhane, hemförda från senaste fågeljakten i Härjedalen förra helgen. Jättegott. En mustig gryta med sötma från frukt och sälta från rotfrukter och örter. Här är receptet. Man måste ha en lergryta, en s.k. Römertopf. Det brukar finnas superbilliga på loppisar. Köp en stor, rejäl en så kan du laga mycket mat när du ändå håller på. Man bara skurar ur dem med kokande vatten och stålull eller något så är de nästan som nya. Men inget diskmedel! Och kom ihåg att man får inte ha ont om tid när man lagar mat i lergryta.
Tjäder i lergryta enligt Per Morberg
4 portioner
Ca 1/2 tjäder (1 kg, med ben men utan skinn)
Ca 1/2 tjäder (1 kg, med ben men utan skinn)
ca 1 l standardmjölk
3 schalottenlökar
1 morot
1 liten bit rotselleri (ca 100 g)
1 palsternacka
salt och nymalen vitpeppar
70 g skogschampinjoner eller annan favoritsvamp
70 g tärnat rökt sidfläsk
1 msk smör
2 dl rött vin
1 msk tomatpuré
1 msk timjan
1 kvist persilja
3 krossade enbär
Tillbehör
70 g tärnat rökt sidfläsk
70 g skogschampinjoner
70 g syltlök
1/2 dl hackad persilja och några hela kvistar
Dag 1
Hugg upp köttet i lagom stora grytbitar. Lägg bitarna i en bunke och häll på mjölk så att det täcker. Täck över och låt stå i kylen minst ett dygn före tillagning.
Dag 2
Låt lergrytan ligga i blöt i kallt vatten minst 30 minuter före användning.
Skala och hacka löken. Skala och skär rotsakerna i tärningar. Lägg alltsammans i lergrytan och salta och peppra. Häll av mjölken från bunken, salta och peppra grytbitarna ordentligt och lägg dem i grytan.
Dela champinjonerna i kvartar och fräs dem lätt tillsammans med sidfläsket i en stekpanna. Häll blandningen i grytan och tillsätt vinet och resten av ingredienserna.
Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn. Sätt värmen på 180 grader. Tjädern har ett fast kött som kräver lång tillagningstid. Låt stå i ugnen i 1 1/2-3 timmar beroende på fågelns ålder (en riktigt gammal tjäder behöver minst 3 timmar). När köttet är klart släpper det lätt från benen. Om inte, låt stå kvar i ugnen en stund till.
Inför servering: bryn sidfläsk och svamp lätt i en stekpanna. Lägg i syltlöken på slutet. Häll blandningen över grytan och strö över persilja.
lördag 29 januari 2011
Ättikssprit!
Det här är universalmedlet! Använd det till att skura kakel, göra rent kranar, skura ur toaletten (t.ex. de gula ränderna). Det blir inga konstiga vita fläckar som det blir efter många typer av badrumsrengöring. Det tar bort dålig lukt på ett kick. Bleker många fläckar. Smakar bra i lag till sill. Sist använde jag det när bonusgrabben hade badat bastu med sina kompisar på julafton och sedan använt min svindyra och exklusiva badrumsmatta från Växbo lin att skura badrumsgolvet med, och slutligen knölat ihop den dyngsur i en hink (grrrrr...). Jag upptäckte det inte genast eftersom jag låg i sängen och hade feber. Det hade blivit tokfula gula tjocka ränder på den som vägrade gå bort. Jag provade att lägga den i en hink med vatten och en deciliter ättika ett par dagar. Sedan tvättade jag den i maskin som vanligt. Nu är den som ny! Tack och lov. Fast det var synd att Winborgs bytte ut etiketten på flaskan, den var så snygg förut, tyckte jag. Byt tillbaka! Det är helt värdelöst med plastetiketter på flaskor, eftersom de är snudd på omöjliga att få bort.
Sarah Browns nyttiga och goda mat
Vad gör Sarah Brown i dag? Sitter hon och säger "Vad var det jag sa?" nu när de flesta har fattat hur mycket socker, transfetter och för mycket salt ställer till med i västvärlden? Jag håller på att återupptäcka hennes kokböcker som kom på svenska ungefär vid mitten av 80-talet. Jättebra sidor i början av varje bok där det är bilder på alla goda, hälsosamma råvaror och det står vad de innehåller. Här kommer ett recept ur boken "Pasta, pizza och pannkakor".
Pastasnäckor i jordnötssmörsås
375 g pastasnäckor (fullkorn)
3 msk jordnötssmör (Coop har ett bra ekologiskt från Green Choice utan härdat fett)
1 msk jordnötsolja
25 g fullkornsmjöl
6 dl vatten
1 msk citronsaft
2 msk tomatpuré
2 tsk hackad färsk timjan
1 1/2 dl ananasjuice
1 msk shoyu (finns på asiatiska hyllan eller på hälskosten)
några droppar tabasco
1 dl hackad färsk persilja
Koka pastan i 10 minuter i 3 l småkokande vatten med litet citronsaft.
Gör såsen: Blanda jordnötssmör och olja i en kastrull. Rör ned mjölet och koka på svag värme i 3 minuter. Tillsätt vattnet i små portioner och låt koka upp, rör hela tiden. Tillsätt citronsaft, tomatpuré, timjan, ananasjuice, shoyu och tabasco. Smaka av. Låt koka upp och sjud i 5 minuter. Blanda pastan med såsen och strö över persilja.
fredag 21 januari 2011
Frivoliteter
Vi var på Dalarnas Museum med jobbet härom dagen. De har en rooooolig butik. Den här gången köpte jag prickiga muffinsformar, jättefina, och hyllbård, två olika sorter. Jag ser formarna framför mig med små mumsiga muffins i, på ett loppisfat ute i trädgården i juni, under äppelträden. Det är svårt att få tag på hyllbård i papper nuförtiden. Man måste oftast kolla i museernas butiker. Skall städa skåpen i köket och skafferiet och sedan blir det litet bårdfestival. Det blir ännu finare sedan när jag har orkat måla om köksluckorna...
lördag 15 januari 2011
Angående fett och socker
Nu har jag levat så pass länge, ätit så pass mycket och provat många olika sorters mat så nu kan jag konstatera några saker:
- Jag har alltid haft lätt för att gå upp i vikt, men nu vet jag att det inte är fettet som gör det utan sockret och de snabba kolhydraterna i exempelvis vetemjöl. Jag har ätit LCHF och ätit ganska mycket smör, ost, grädde, kokosolja och olika typer av vegetabiliska oljor hela hösten och gått ner i stället för upp. Däremot kan jag inte titta på en kanelbulle utan att lägga på mig ett hekto.
- När jag skulle börja med LCHF var jag orolig att jag skulle få jättemycket finnar eftersom jag alltid haft för mig att jag fått det av smör och ost. Men hyn har bara blivit bättre och bättre. Inte alls samma spontanutbrott av acne varje månad. Jag pratade med min kompis vars syster gått ner 30 kilo med hjälp av LCHF och alltid haft enorma problem med acne, och hon sa att systern så gott som helt hade blivit av med sina hudproblem. När hon började med socker och vitt mjöl igen kom de tillbaka. Jag märkte nu i jul att jag fick ett veritabelt utbrott av finnar efter det att jag hade ätit en hel del mandelmassa. Intressant. Jag kunde ha haft en mycket bättre hy långt tidigare om jag bara hade vetat det här.
- Jag tycker inte man behöver utesluta socker helt, om man inte vill. Men jag tror det är klokt att begränsa intaget till exempelvis en dag i veckan eller så. Jag vet hur lätt det är att bli beroende av socker. Det är bara att inse att det är en väldigt kraftfull drog.
- Jag har alltid haft lätt för att gå upp i vikt, men nu vet jag att det inte är fettet som gör det utan sockret och de snabba kolhydraterna i exempelvis vetemjöl. Jag har ätit LCHF och ätit ganska mycket smör, ost, grädde, kokosolja och olika typer av vegetabiliska oljor hela hösten och gått ner i stället för upp. Däremot kan jag inte titta på en kanelbulle utan att lägga på mig ett hekto.
- När jag skulle börja med LCHF var jag orolig att jag skulle få jättemycket finnar eftersom jag alltid haft för mig att jag fått det av smör och ost. Men hyn har bara blivit bättre och bättre. Inte alls samma spontanutbrott av acne varje månad. Jag pratade med min kompis vars syster gått ner 30 kilo med hjälp av LCHF och alltid haft enorma problem med acne, och hon sa att systern så gott som helt hade blivit av med sina hudproblem. När hon började med socker och vitt mjöl igen kom de tillbaka. Jag märkte nu i jul att jag fick ett veritabelt utbrott av finnar efter det att jag hade ätit en hel del mandelmassa. Intressant. Jag kunde ha haft en mycket bättre hy långt tidigare om jag bara hade vetat det här.
- Jag tycker inte man behöver utesluta socker helt, om man inte vill. Men jag tror det är klokt att begränsa intaget till exempelvis en dag i veckan eller så. Jag vet hur lätt det är att bli beroende av socker. Det är bara att inse att det är en väldigt kraftfull drog.
Kalasgod fisk med pepparrot och grädde
Herreminje vilken god fisk jag hittade på till middag i går. Barnet tyckte inte om det, men mannen och jag åt så det stod härliga till. Det började som en idé kring fisk och ganska mycket pepparrot. Så här gjorde jag:
Krinolinas kalasfisk med grädde och pepparrot
4 personer
500 g fiskfilé eller två rejäla och hyfsat tjocka filéer av torsk, sej, röding eller vad man vill ha
5 dl vispgrädde
några matskedar riktigt, hederligt smör
1 färsk pepparrot (finns inte det får man väl ta en burk då)
salt, svartpeppar
några droppar worchestershiresås
en halv tärning fiskbuljong (välj helst någon utan natriumglutamat, det är rena giftet att stoppa in i kroppen)
Smält smöret i en bra stekpanna. När det börjar bryna lägger man i bitar av fiskfiléerna. Låt skinnet sitta kvar. Bryn fisken ganska långsamt så att den blir gyllenbrun på bägge sidorna. Riv över en matsked färsk pepparrot och låt fräsa med fisken. Efter några minuter tar man upp fiskbitarna, tar bort skinnet och låter dem ligga en stund på ett fat. Under tiden häller man grädden i pannan, vispar om och låter puttra några minuter tills den börjar tjockna. Tillsätt buljong, salt, svartpeppar, worchestershiresås och ungefär en matsked pepparrot till. Rör om ordentligt. Smaka av. När du tycker att såsen är bra lägger du i fisken igen och då är det klart.
Till detta serverar du:
- kokt potatis
- en god sallad med mycket gröna blad
- en skål med några matskedar extra pepparrot för dem som verkligen gillar det. Gott att lägga på fisken på tallriken.
Lycka till!
fredag 14 januari 2011
Limetankar med mera med mera
Efter jul, nu när jag piggnat till en aning och orkat med att städa bort alla röda äpplen och rödvita handdukar känner jag att det är den gröna färgen som pockar på, både när det gäller heminredning och mat. Jag funderar en del på lime de här dagarna. Jag fick för mig att man skulle kunna använda Annemarta Borgens recept på aniskakor som bas, men använda lime i i stället. De blir så där spröda och knapriga, med litet marängkänsla. När jag har hunnit prova kommer receptet (om det blir bra alltså, annar får det väl vara). Har också grubblat litet på om det kunde vara gott med en fiskgryta med massor av lime, eller med lime i en risotto. Återkommer väl till det. Är på bättringsvägen, men det tar tid att bli frisk. Snart har det gått en månad sedan jag blev liggande. Jag blir fortfarande litet kallsvettig när jag amstränger mig. Men fundera över mat kan man ju göra.
I dag blev jag också sugen på att kolla in mina urgamla kokböcker (80-tal) av Sarah Brown. Hon var lååååångt före sin tid. I dag kallar man hennes mat för GI med en viss betoning på raw food. Då hette det bara hälsokost och betraktades som urtrist. Här kommer hennes spanska sallad med tomatdressing. Värd att prova. Kan nog vara god till stekt eller rökt fisk.
1 liten skalad lök, hackad eller fint skivad
1 grön paprika i ringar
125 g zucchini, avtorkad, skuren i skivor
1 liten urkärnad avocado i skivor
4 medelstora tomater
Dressing:
2 flådda och hackade tomater
1 msk tomatpuré
saften av 1/2 citron
1 msk olivolja
1/2 tsk färsk oregano
2 hackade vitlöksklyftor
Blanda grönsakerna i en skål. Blanda dressingen och häll över grönsakerna. Blanda om försiktigt.
Annars, när man kommer in på ämnet onyttigheter, är jag väldigt sugen på att baka Nigella Lawsons cheesecake med jordnötter och choklad...
I dag blev jag också sugen på att kolla in mina urgamla kokböcker (80-tal) av Sarah Brown. Hon var lååååångt före sin tid. I dag kallar man hennes mat för GI med en viss betoning på raw food. Då hette det bara hälsokost och betraktades som urtrist. Här kommer hennes spanska sallad med tomatdressing. Värd att prova. Kan nog vara god till stekt eller rökt fisk.
1 liten skalad lök, hackad eller fint skivad
1 grön paprika i ringar
125 g zucchini, avtorkad, skuren i skivor
1 liten urkärnad avocado i skivor
4 medelstora tomater
Dressing:
2 flådda och hackade tomater
1 msk tomatpuré
saften av 1/2 citron
1 msk olivolja
1/2 tsk färsk oregano
2 hackade vitlöksklyftor
Blanda grönsakerna i en skål. Blanda dressingen och häll över grönsakerna. Blanda om försiktigt.
Annars, när man kommer in på ämnet onyttigheter, är jag väldigt sugen på att baka Nigella Lawsons cheesecake med jordnötter och choklad...
måndag 10 januari 2011
Renoveringstankar om köket
Vi har ju ett stort, platsbyggt kök från fyrtiotalet vilket är otroligt praktiskt och funktionellt. När vi köpte huset var luckorna bajsbruna, ett dåd som tveklöst hade ägt rum under tidigt sjuttiotal. Jag målade om alla luckor i vaniljgult. Det var ett riktigt hästjobb. Målade också om väggarna från dasspapperssmutsigt till ljusgrått. Tyckte det blev rätt fint. Sedan har jag fått höra tusentals gånger hur djärv jag var som vågade måla köket i ljusblått och limegrönt! Jag fattar ingenting. Jag tycker fortfarande det är vaniljgult och ljusgrått. Jag misstänker starkt att färgupplevelser är subjektiva.
Nu har det gått ett antal år, färgen börjar bli litet sliten och jag har tröttnat på det gula. Nu går jag i startgroparna för att måla om alla luckor i krämvitt, eller gräddvitt om man så önskar. Skall försöka gneta på med det under våren.
Jag har också hittat en gammal köksbänk ute i uthuset som kan bli en utmärkt ny köksö. Den är ball, men den måste skrapas och målas om. Man kan sätta in överblivna skåpluckor i den, och det har ju vi, ett helt gång ute på vinden. Skåpluckorna målas då naturligtvis i samma krämvita färg som resten av köket. En ny sockel måste nog snickras, men det kanske man kan få sin make att göra, med en lagom blandning av lockrop och hot.
Månadens citat (äntligen!)
"Man får en tydlig kontakt med valnötterna".
Ernst Kirschsteiger i "Jul med Ernst", tv4 december 2010.
Ernst Kirschsteiger i "Jul med Ernst", tv4 december 2010.
Port!
Vi gillar verkligen portvin. Det blir inte var och varannan vecka vi dricker det precis, men någon gång emellanåt. Det kan bli som här, med små spröda mandelskorpor, eller till ett par skivor päron, en bit gott knaprigt bröd och en grönmögelost. Stilton eller en gammal hederlig Brie. Port är en bra present att ge till någon som fyller år. Grådask är en väl beprövad variant (och snygg!), men det finns också mer exklusiva sorter att testa.
lördag 8 januari 2011
Vi drunknar i snö!
Vi har fått så otroligt mycket snö. Det är helt OK när det gäller trädgården och så där, men det värsta är att vi har oerhörda mängder snö på taket och kring balkongen, och när det töar, som i går, så rinner det plötsligt in smältvatten i dittills okända springor och håligheter i vår mer än hundra år gamla kåk. Rätt som det var fick vi ett par jättestora fuktfläckar innanför vår fina randiga vardagsrumstapet. Det rann tydligen in vid någon vindskiva vid takfoten. Jag är väldigt upprörd över det. Jättefult! Vi kommer att bli tvungna att tapetsera om den väggen. Och tänk om det börjar mögla.
I går började det droppa in i hallen, från en stor fuktfläck i taket, rätt ned på proppskåpet (inte alls bra). Jag gick upp på övervåningen men det syntes inget. Det visade sig att det rinner in från taket vid balkongen, in under golvet på övervåningen. Hade ingen aning om att det kunde rinna in något där. Så nu måste innertaket i hallen plockas ned, för fuktfläcken har förstört masoniten alldeles för mycket. Det är härligt att bo i ett gammalt hus, men det här tar nästan knäcken på en. Tänk om vi målar och tapetserar om, och så nästa vinter ramlar det in vatten igen. Suck. Kom gärna med tips när det gäller sådant här. Jag är verkligen ingen expert på området.
Frost ute, frost inne
Yppe smörgåstårta
Jag är fortfarande sjuk, otroligt nog, men nu har doktorn i alla fall givit mig penicillin, så nu skall det väl vända. Jag blev sjukskriven hela nästa vecka också. Hela jullovet blev förstört. Men det gäller väl att inte älta det utan att ta nya tag. Bara man får litet energi så kommer det att bli roligare. Jag samlade ihop alla krafter jag hade till trettondagen och meckade ihop den smarriga smörgåstårtan som finns under rubriken "Smörgåsmat". Det var mycket gott. Vi åt av den i två dagar. Jag har just inte ätit på två veckor och just fått tillbaka matlusten, så det kändes fint. Vacklade iväg till macken och köpte en flaska Champis till. Det är inte ofta man kolkar i sig det nuförtiden. Mums filibabba!
Nu försöker jag bygga upp kroppen och immunförsvaret igen så nu kör jag stenhårt med Blutsaft från hälsokosten, 20 ml per dag, och dessutom litet färskpressad apelsinjucie med en tesked malen ingefära i varje morgon. Jag inbillar mig att det hjälper. Har kört LCHF hela hösten, men nu tror jag att det börjar bli läge för litet mer frukt och grönt.
Etiketter:
mat som medicin och friskvård,
smörgåsmat
söndag 2 januari 2011
Åter från skuggornas avgrund
Vart tog hon vägen, undrar ni. Jo, efter det att jag skrev det där sista inlägget blev jag påhoppad av ett hemskt, elakt virus och har nu legat i nästan två veckor i hög feber (39) och en otroligt jävla jättejobbig hosta (förlåt, men det är sant). Julen blev därefter. Har inte klarat någonting, inte ens att äta. Svettiga yrande nätter och svettiga matta dagar. I dag är första feberfria dagen. Livet börjar återvända. Så snart så. När matlusten återvänder kanske det blir kul att skriva om mat igen. What doesn't kill you makes you stronger.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Om mig
- Krinolina
- Jag bor i Gästrikland, Sverige och tycker det är otroligt kul med mat. Maten skall vara god och dessutom gärna vara bra för kropp och själ.
Bloggintresserade
Besökare i köket
Min blogglista
-
-
-
Stayman Winesap Apple Crumble (Jumbo) Muffins4 dagar sedan
-
-
Cabbage Kootu Recipe Step by Step4 år sedan
-
-
-
Tanterna i Rom3 månader sedan
-
Moussetårta äpple mandel vanilj2 dagar sedan
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bloggarkiv
-
▼
2011
(119)
-
▼
januari
(21)
- En hörna uppe
- 600-inläggsjubileum
- Snart 600 inläggs-jubileum!
- Murgröna på båge
- Romargrytan till heders igen
- Eftersläntrare
- Enbär för hälsan och smaken
- Tjäder i lergryta enligt Morberg
- Ättikssprit!
- Sarah Browns nyttiga och goda mat
- Frivoliteter
- Angående fett och socker
- Kalasgod fisk med pepparrot och grädde
- Limetankar med mera med mera
- Renoveringstankar om köket
- Månadens citat (äntligen!)
- Port!
- Vi drunknar i snö!
- Frost ute, frost inne
- Yppe smörgåstårta
- Åter från skuggornas avgrund
-
▼
januari
(21)
Etiketter
- advent (6)
- auktion (1)
- ayurveda (1)
- bakning (24)
- Baljväxter (3)
- barn och mat (11)
- blommor (43)
- bra butiker (4)
- bra böcker (21)
- bra hemsidor och bloggar (9)
- bra mellis (2)
- bröd (21)
- buffé (3)
- buketter (1)
- choklad (12)
- Citrus (5)
- dryck (21)
- dukade bord (3)
- efterrätter (26)
- ekologiskt (10)
- evenemang (21)
- Fat och brickor (3)
- favoriter (2)
- Fika (29)
- fisk (32)
- fiske (1)
- franskt (1)
- Frukost (16)
- frukt och bär (36)
- Från mejeriet (4)
- fä (1)
- förvaring (2)
- gnäll (4)
- godis (13)
- grekiskt (1)
- grillat (5)
- grytor (2)
- Grönt (59)
- honung (3)
- husgeråd (12)
- husgudar (12)
- husmanskost (3)
- Hälsingland (10)
- i stället för fusk (1)
- indiskt (8)
- inredning (9)
- inspiration (1)
- Inspiration från Italien (5)
- ISO (8)
- italienskt (2)
- japanskt (2)
- jul (56)
- Kaffebröd (34)
- kockar (3)
- kokos (3)
- konditorier (2)
- konservering (1)
- kostvanor (1)
- kreolsk mat (1)
- kryddblandningar (6)
- Kryddor och örter (29)
- kyckling (14)
- kök (11)
- kött (27)
- LCHF (1)
- libanesiskt (3)
- loppis (3)
- lunchställen (18)
- lådor i ugnen (3)
- mackor (2)
- mat förr i tiden (5)
- mat som medicin och friskvård (10)
- matbytet (1)
- matrum (1)
- middag ute (3)
- midsommar (1)
- miljötänkande (1)
- mjöl och gryner (5)
- mys (5)
- Månadens citat (16)
- nybörjare (13)
- närproducerat (2)
- Nötter och frön (21)
- olja och smör (6)
- ost (6)
- paj (5)
- pasta (10)
- persiskt (1)
- pizza (6)
- prylar (2)
- pynt (32)
- påsk (18)
- raw food (1)
- Redskap (12)
- renovering (1)
- roliga butiker (5)
- rosor (2)
- rotfrukt (1)
- Röror och såser (14)
- sallad (26)
- semester (2)
- sill (2)
- skaldjur (4)
- skörd (3)
- småkakor (1)
- smörgåsmat (4)
- soppa (6)
- stek (1)
- svamp (7)
- sylt och marmelad (5)
- säd och flingor (2)
- tall (1)
- te (2)
- thaimat (1)
- tidningar (8)
- tillbehör (1)
- timjan (1)
- tjejmiddag (2)
- tomater (4)
- torkat (1)
- trädgårdar (4)
- trädgården (53)
- turkiskt (1)
- tårta (17)
- ursprung (1)
- utflykter (51)
- Vackra hem (9)
- vegetariskt (5)
- vilda växter (3)
- vilt (1)
- vinbär (1)
- vinter (6)
- vinäger och sånt (2)
- vitlök (1)
- vänner (8)
- Wabi sabi (1)
- Ägg (6)
- äpplen (16)
- örtkryddor (4)
- Övrigt (48)