Om några dagar är det påsk, och då brukar ju sillen åka fram. Till sillhögtiderna (enligt min uppfattning påsk, Valborg, midsommar och jul) brukar jag göra min absoluta favoritsill: citronsill från Bölinge. Receptet finns i boken Citron av Lotte Möller. Det är en sådan frisk och fräsch smak på den här sillen, och den brukar uppskattas även av dem som i vanliga fall inte tycker om sill. Vi gjorde en stor burk i dag. Lill-M skar sill och purjo. Citronboken är underbar, med vackra bilder. Bilden på framsidan är en målning av Bartolomeo Bimbi som heter Limoni e cedri (Citron och ceder). Den är målad sent 1600-tal. Om någon undrar var Bölinge ligger, så verkar det enligt Google ligga utanför Laholm i Halland.
Citronsill från Bölinge
6 filéer inläggningssill
1 fint hackad purjolök
1 knippa hackad dill
fint hackat skal av 1-2 citroner
Lag:
saften av 2 citroner
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 lagerblad
1 tsk vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
3 kryddnejlikor
Lagen kokas upp och får svalna. Sill, dill, purjolök och citronskal varvas vackert i en glasburk. Häll över lagen och låt inläggningen stå i kylskåp i två dygn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar