Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

söndag 19 april 2009

Späda nässlor!


Nu är det dags att ge sig ut och titta efter späda nässelblad. Finns nästan överallt, är gratis och innehåller en massa nyttigheter, bland annat fyra olika vitaminer och en hel del mineraler. Man kan göra nässelsoppa, hacka dem och baka in dem i bröd, man kan stuva dem och man kan göra vitamindrinkar av dem. Vi gjorde nässelsoppa, och senare gjorde vi en drink som jag snappade upp från TV-programmet Tinas Trädgård (TV 4). Rosendals trädgårdars Lisen Sundgren var med och det är förmodligen hennes recept.


Krinolinas nässelsoppa

4 personer
Ungefär 1,5 liter nässelblad
3 msk olivolja eller rapsolja
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk örtsalt
2 dl valfri grädde
skalet från en citron
saft från 1/2 citron
Plocka ungefär 1,5 liter nässelblad. Skölj noga. Lägg dem i en kastrull tillsammans med oljan, löken och vitlöken. Låt smälta på ganska låg värme i fem-tio minuter. Häll på vattnet. Låt koka upp och sjud sedan. Tillsätt örtsalt eller 1/2 tärning grönsaksbuljong. Häll i grädden. Riv i skalet från citronen och pressa sedan i citronsaft. Salta sedan med vanligt salt efter behag. Låt koka ihop tills konsistensen är bra, det tar tio minuter-en kvart si så där. Servera med ägghalvor och något gott grovt bröd.
Vitamindrink på nässelblad
I Tinas Trädgård berättades det att det var nässlor, citronsaft och riven ingefära i drinken. Vi hade bara en halv citron, så jag tog apelsin i stället och det blev faktiskt riktigt smaskigt. Den här drinken är mycket godare än vad det låter. Jag tog ungefär 2 dl nässelblad, saften från 1/2 citron och tre fullmogna apelsiner och ungefär en matsked finriven ingefära. Detta skall mixas. Det underlättar om man har en mixerstav, annars får man ta matberedaren. Det räckte till två shots till oss var i stora snapsglas. Det låter kanske fånigt, men det kändes hur sanslöst bra det var för hela systemet, och man kände sig väldigt fräsch på insidan efteråt. Även barnet tyckte om det. Vi kommer nog att tuta på med de här drinkarna i den mån det finns blad. När de tryter kan man ju alltid ta mynta, oregano eller salvia i stället.

2 kommentarer: