Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

lördag 25 april 2009

Rosmarin

En liten rosmarinplanta har överlevt vintern i vårt badrum. Den är en av favoriterna eftersom den ger en sådan mustig medelhavssmak till alla möjliga maträtter. Vi använder den mest till kyckling och kött. Den funkar dock till många olika saker. Eftersom den är lik en barrväxt passar den bra till allt med pinjenötter i. Leila Lindholm har t.ex. gjort ett recept på en pinjenötskaka med rosmaringlass (http://www.recept.nu/). Då kan man snacka medelhavskänsla. Jag brukar finhacka rosmarin och lägga på potatis i ugnen. Man kan även låta den smälta i en stekpanna med olja och vitlök och använda till pasta. Den kan också finhackas och läggas i örtsmör.

Avkok på rosmarin kan användas i kompresser mot ledvärk och reumatisk värk. Tänk då så smidig i lederna man skall bli om man äter rosmarin regelbundet. Här kommer ett recept ur boken Till bords i Toscana av Leslie Forbes. Den här kakan har bakats i Toscana i över två tusen år.

Schiaccata con L'Uva
Traditionell platt kaka med vindruvor

Deg:
500 g vetemjöl
1 dryg dl vatten
25 g jäst
1 nypa salt
5 msk strösocker
15 g anisfrön

Fyllning:
1 kg stora, saftiga blå druvor
100 g strösocker
några kvistar färsk rosmarin
6-8 msk olivolja

Värm vattnet och lös upp jästen i den. Lägg mjöl, salt och socker i en hög på bakbordet. Gör en grop i mitten och häll långsamt i jästblandningen, blanda med träsked eller eller trägaffel till en slät deg. Knåda sedan degen 5-10 minuter som till bröd så att den blir slät och smidig. Lägg en bakduk över den och låt jäsa på varm plats till dubbel storlek. Smörj en bakplåt (ca 51x30 cm) med olja. Kavla ut degen så att den inte är mer än 1 cm tjock, och 5 cm större än plåten runt om. Lägg degen på plåten och täck den helt med druvorna. Strö över sockret och och häll på oljan (som värmts några minuter med rosmarinkvistarna i). Vik upp sidorna på degen och nyp ihop hörnen så att kakan blir rektangulär. Strö på anisfröna. Grädda 30 minuter i 175 graders ugnsvärme. Det är bra att sätta en långpanna under eftersom saften från druvorna rinner över. Använd saften att ösa kakan med. Ställ kakan i kylskåp när den svalnat och droppa på honung precis innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar