Det här receptet kommer från den världsberömda vegetariska restaurangen Cranks i London. För oss passar det bra nu när det finns massor av äpplen och fin persilja i trädgården (även om receptet bara innehåller ett enda äpple). Försök att få tag på jordnötssmör utan härdat vegetabiliskt fett. Det brukar finnas i välsorterade hälsokostbutiker. Precis nu kom jag på att man säkert kan prova att göra den här soppan med kokosmjölk i stället, det borde bli gott.
Cranks soppa på äpple och jordnötssmör
6 portioner
12 dl mjölk (ekologisk, såklart)
1 äpple
4 msk jordnötssmör
saft av en citron
3 msk mjöl till gröt, ex. mixade havregryn eller rågmjöl
1-2 krm malen ingefära
salt och peppar
hackad persilja till garnering
Värm mjölken till strax under kokpunkten. Riv i äpplet. Blanda jordnötssmör och citronsaft och rör ned det i mjölken tillsammans med resten av ingredienserna. Sjud i 15 minuter. Kör soppan med mixerstav. Värm igen. Smaka av och strö över persilja. Kan även serveras kall.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är enkelt att göra eget jordnötssmör. Kör nötterna i mixern rätt länge och tillsätt eventuellt fett typ bregott eller rapsolja. Vill man ha mer smak kan man rosta nötterna först även tillsätta kryddor. Jag föredrar chili
SvaraRaderaMvh Peter (lokal mat i Gävleborg www.valbostreet.se )
Tack för tipset Peter! Synd att jag missade det tidigare. K
SvaraRadera