Här kommer i alla fall ett kanonrecept på carpaccio med fänkål. Det har blivit en av M's paradrätter, och det är så gott så gott så det smälter i munnen. Om man inte har fobi mot rått kött vill säga. Tilläggas bör att vi naturligtvis alltid fryser köttet först. Vi brukar använda älgkött, helst filé som är förhållandevis mört.
Carpaccio av nötkött
4 personer
225 g filé av nöt- eller älgkött
havssalt
60 g mycket tunt skivad fänkål
skivad parmesan
Dressing:
15 g inlagd kapris (helst i saltlake), avrunnen och finhackad
1 tsk rivet citronskal
1 msk hackad färsk persilja
1 msk hackad färsk basilika
6 msk extra jungfruolja
saft av 1/2 citron
nymalen svartpeppar
lite extra citronsaft
Se till att köttet har varit fryst minst 15 minuter så att det blir litet fastare och lättare att skära. Använd en mycket vass kniv och skär filén i så tunna skivor som möjligt. Strö över litet havssalt och ovanpå det fänkål och parmesan.
Vispa samman alla ingredienserna till dressingen och häll den över köttet. Täck löst med platsfolie och låt marinera i rumstemperatur i en timme. Pressa över litet mer citronsaft, mal litet svartpeppar över och servera omedelbart. Vi brukar servera potatis till, helst färskpotatis, men även klyftpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar