Hittade på det här receptet en dag, och det var tur det, för de här limporna är så vansinnigt goda. De blir väldigt saftiga och smaskiga, och brödet är jättegott att rosta.
Krinolinas kanongoda bröd med dinkel
3 dl dinkelflingor från Saltå kvarn
5 dl kokande vatten
25 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 msk honung
2 msk olivolja
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl vatten
ca 12 dl ekologiskt vetemjöl
Lägg dinkelflingorna i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll vattnet över flingorna. Låt stå och svalna till rumstemperatur. Mixa solrosfrö och linfrö tillsammans med 1 dl vatten i matberedare eller mixer.
Ljumma 5 dl degvätska. Smula 25 g jäst i en stor bunke eller skål och rör ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan. Lägg i honung, olivolja och salt. Häll i dinkelflingorna och rör ordentligt så att de löses upp. Tillsätt solrosröran. Blanda noga och tillsätt vetemjöl tills degen är fast och släpper från bunkens kanter. Låt stå och jäsa under en handduk på dragfri plats i minst 4 timmar.
Ta ur degen ur bunken, knåda ordentligt och baka ut degen till tre limpor som läggs på plåt eller i formar. Låt dem jäsa under handduk i minst en timme. Grädda dem sedan i 175 grader i 40 minuter. Känn med en sticka att de inte är kladdiga inuti. När de är klara behöver de stå på galler och lufta tills de är torra och fina.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Åh, va bra! Jag satt just och kikade runt efter bakinspiration och funderade på vad jag skulle kunna göra med dinkelflingor. Ska testa ditt recept imorgon, för det såg supergott ut! =)
SvaraRadera