Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

tisdag 6 juli 2010

Målarsgården på Grytnäs Gammelgård














På midsommarafton passade jag på att gå in i Målarsgården på Gammelgården och ta några bilder. Gården ligger i ursprungligt läge, om än något uppsplittrad i samband med skiftet och senare tiders planering, och den utgör stommen för Grytnäs Gammelgård. Den är byggd under 1600-talet och han som bodde där först hette Målar-Anders. Lidret står också kvar på ursprunglig plats. Där finns en välbevarad interiör med vackra väggmålningar. Jag har mig veterligt inga förfäder som bott där, men den intresserar mig ändå, som en del av den gamla bykärnan i Grytnäs, där en stor del av min släkt kommer ifrån.

1 kommentar:

  1. Roligt att få se interiörbilder från lilla söta Målarsgården! Besökte gården förra veckan och då kunde jag bara kika in genom fönstren.

    Jag har iallafall fått berättat för mig att min farmor Anny föddes i den stugan 1910. Hennes mor Erika Eriksson var ogift och fick väl tre eller fyra sk "oäkta barn" och är nog den familj som flyttade ifrån gården 1919 då den övergick i hembygdsföreningens ägo som det stod på en liten skylt.

    Farmors mor Erika arbetade som piga i gården granngårds hos en bonde som hette Persson tror jag. Förmodligen var det också han som ägde Målarsgården också där pigan och hennes barn fick bo. Min pappa hade hört från folk att bonden Persson alltid kom förbi Målarsgården vid jultid med häst och en vagn lastad med mat och godsaker, därav drog han slutsatsen att bonden Persson måtte ha varit far till alla barnen. Så behövde det naturligtvis inte ha förhållit sig men vi människor har ju en tendens att gärna vilja fylla i historiska luckor.

    Hursomhelst så tyckte jag det var lite lustigt att upptäcka att Målarsgården rymde tre saker som jag alltid har tyckt så väldigt mycket om: de rödrandiga gardinerna, de vackra kurbitsmålningarna och de gula näckrosorna vid den lilla ån. Förmodligen är min varma känsla för just de här tre sakerna ett resultat av gamla barndomsminnen, för jag utgår ifrån att min familj måste ha besökt Målarsgården när jag var barn även om jag inte har något minne av det.

    Hälsning från Anette

    SvaraRadera