Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

måndag 16 mars 2009

Barnet och matvanorna


Jag har försökt ha en viss policy angående barnets ätande och drickande hemma. Allt för att främja en stabil fysik och för att underlätta vardagen. Ungefär så här ser reglerna ut:
1. Något grönt till varje måltid.
2. Frukt eller något annat nyttigt till mellis.
3. Ständig introduktion av nya livsmedel och maträtter.
4. Vi lagar sällan eller aldrig egen mat till barnet för att vi tror att hon inte skall tycka om. Det finns alltid något på tallriken hon kan äta. Det är så otroligt trist med barn som bara äter korv och mos när de är bortbjudna. Ofta blir de lika kinkiga när de blir vuxna. Hon får bara egen mat när vi andra äter sushi, för det gillar hon inte alls.
5. Ingen mononatriumglutamat, färgämnen eller andra konstiga tillsatser om det går att undvika.
6. Fet fisk med jämna mellanrum.
7. Kakransonering.
8. Godis bara på lördagar (socker försämrar immunförsvaret vilket medför ett ökat vabbande).
9. Ingen läsk eller saft under veckorna, bara enstaka helger. Till vardags blir det vatten eller rödmjölk.
10. Så litet dolt socker som möjligt. Ska det vara socker, ska man helst tillsätta det själv och inte i allt man äter, utan i valda rätter.
11. Så mycket antioxodanter som det är möjligt i form av exempelvis broccoli, olika frukter, gröna blad, bär och kryddörter.
12. Aldrig godis eller sötsaker på fastande mage.
13. Och aldrig före lunch.
14. Man måste smaka innan man säger att man inte tycker om.
15. Hon får hjälpa till hur mycket hon vill i köket.

Vi har säkert fler, men jag kommer inte på fler just nu. Visst har hon perioder när hon petar i maten, och visst försöker hon välja bort de tre sista tuggorna för att hon är så sugen på lördagsgodiset, men hon är provar gärna nya saker, och tycker det är gott med allt som är nyttigt. Även om favoriten är korv och makaroner. Hon har sällan varit sjuk. Det är dessutom jättekul med en unge som tycker det är roligt med mat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar