Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

söndag 1 mars 2009

Tuppkaka från Hälsingland


Tuppkakan är världens bästa kaka. Den har följt mig ända sedan slutet på 70-talet. Den är mycket god och går jättesnabbt att baka, och den innehåller bara fyra ingredienser (förutom mandeln man strör på alltså). Tuppkakan kommer från Tuppöarna utanför Söderhamn vid den vackra Jungfrukusten i Hälsingland. Min mormor bakade den ofta. Hon hade receptet på ett litet urklipp från en dagstidning, och jag minns att det stod att någon som hette Ninni Geijer hade bidragit med det. Där stod också att fiskarhustrurna på Tuppöarna bakade den här kakan. När de såg båtarna komma in från havet började de röra ihop smeten, och när fiskargubbarna hade hängt näten på tork på gistgården och hade pallrat sig upp till stugan, så var kakan klar.

I receptet står det kaffekoppar, men det går med decilitrar, man får bara ta lite lite mer.

Ugn 200 grader
1 3/4 kkp vetemjöl
2 kkp socker
75 g smält smör
2 ägg
Hackad sötmandel

Detta skall röras slarvigt. Jag tänker mig att det har med konsistensen att göra. Smeten (som är syndigt god) hälls i en smord och bröad spännform, helst inte större än 20 cm i diameter. Sedan strös mandeln över. Kakan skall vara inne i ungefär 20 minuter. Man får pröva sig fram med sin ugn, men det viktigaste är att kakan skall vara litet lös i mitten, ungefär som en kladdkaka. Den skall vara gyllenbrun, och vara knaprig på ytan. Det kan med fördel tillsättas litet mer smör.

Tuppkakan skall avnjutas ljummen, med en kopp nybryggt kaffe. Då får man en aning om hur det måste ha smakat i de små fiskestugorna på Tuppöarna när oktoberblåsten svepte runt knuten.

Många goda ting kommer från Hälsingland, den saken är klar.

2 kommentarer:

  1. Hurra! Det här receptet är också borttappat för mig! Ligger säkert bakom någon lådhurts... Den här kakan, mina damer och herrar, går inte av för hackor! K tipsade mig om att ha i riven mandelmassa och hackad mörk choklad också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ninni-Geijerkakan bjöd fdjustitieminister Geijers fru (Ninni) till besökande journalister på skärgårdsön. Receptet publicerades i SvD.

      Radera