Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

tisdag 17 mars 2009

Truffled parfait (Leverpastej på burk)


Ännu ett recept från Country Living. Har provat det en gång och det blev en succé hemma. Jättegott på rostat bröd. Inte så krångligt att göra, men det är bra om man har en matberedare eller en bra mixerstav. Jag använde trattkantareller och det var jättegott. Det är absolut ingen smalmat, men man behöver ju inte vräka på det på mackan.

Truffled parfait
räcker till 6-8 personer
1 msk vegetabilisk olja
200 g finhackad vild svamp
havssalt och svartpeppar
175 gram osaltat smör
450 gram kycklinglever
1 lagerblad, två kvistar timjan
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk konjak eller Armagnac
2 rågade msk crème fraîche
2-3 tsk tryffelolja

På slutet: lagerblad
25 -100 gram osaltat smör
litet hackad chili

1. Hetta upp oljan i en stekpanna (ganska hög värme), tillsätt svampen och fräs i några minuter tills vätskan kokat in. Krydda sedan. Flytta svampen till en skål, vrid ned värmen och lägg i 25 gram smör i pannan. Lägg i kycklinglevern och kryddorna och sautera i 2-3 minuter tills den är guldbrun på utsidan men rosa inuti. Vänd den efter halva tiden. Ta bort kryddorna och lägg levern i en matberedare. Smält litet mer smör och låt schalottenlöken och vitlöken svettas i ett par minuter. Tillsätt konjaken och sjud tills vätskan reducerats.
2. Häll innehållet från stekpannan i matberedaren, tillsätt crème fraîche och dra några varv på pepparkvarnen. Kör matberedaren tills innehållet är helt finfördelat. Låt kallna i ungefär 30 minuter. Tärna det kvarvarande smöret, lägg i det och blanda tills smeten är helt slät och krämig. Tillsätt sedan tryffeloljan och smaka av med salt.
3. Flytta pastejen till en skål och rör i svampen. Skeda upp på burk och toppa med ett lagerblad. Försegla pastejen med smält smör och litet chili.

Mycket god på rostat fullkornsbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar