Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

måndag 16 mars 2009

Skogens rikedomar


I de djupa skogarna finns saker som är mer värda än guld. En av dem är trattkantareller. Vi plockar säckvis och torkar. Som tur är bor vi i ett område som inte drabbades värst av Tjernobyl. Vi har fortfarande kvar en hel del från i höstas. Man kan förstås ha dem i såser, och man kan fräsa dem hela tillsammans med schalottenlök och ha som tillbehör. De är goda i grytor, för de ger en mustig, fyllig smak. Anna Bergenström har en trattkantarellsoppa med citron som är jättegod.

Det som jag vanligen använder dem till är pastasås. Man kanske skulle kunna säga att det är en nordisk motsvarighet till de såser med vit tryffel och Karl Johan som man ser i matlagningsprogram från Italien. Det här är en sås som passar bättre en helgdagskväll i timmerkojan. Men det är ju förstås vitlök i. Såsen kom till en höst när jag bodde i studentlägenhet i Uppsala. Jag hade varit hemma i Dalarna och plockat sex IKEA-kassar fulla med trattisar. De hängde på tork på tråd över hela lägenheten. Jag var ju tvungen att äta av dem regelbundet för att få plats själv.

Det är tänkt att det skall vara spaghetti till den här såsen. Det långa passar bra till det trattformade, kan man säga.Krinolinas pastasås med trattkantareller

4 personer

2 dl torkade eller fyra dl färska trattkantareller
2 schalottenlökar
1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
1 msk smör eller olja
5 dl crème fraîche, funkar också med matlagningsgrädde
1 tsk salt eller mer (smaka!)
5 droppar worchestershiresås

Hur enkelt som helst!

Blötlägg den torkade svampen ett par timmar först. Sila av och hacka den i mindre bitar. Lägg den i en stekpanna eller vid kastrull tillsammans med lök och vitlök. Smält eller fräs på medelvärme i cirka 5 minuter. Det får inte vara för varmt, för då blir löken för brynt och svampen hård. Häll på crème fraîche och låt småkoka i fem-tio minuter. Svampen skall vara mjuk men al dente. Tillsätt salt och worchestershiresås och smaka av. Om man vill kan man säkert riva över litet citronskal. Servera till pasta och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar