Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

måndag 16 mars 2009

Marmelad med honung och citron


Jag är väldigt förtjust i tidningen Country Living. I februarinumret var där en citrusmarmeladspecial. Här är ett av recepten, ett recept på citronmarmelad med honung. Skall prova att göra den vilken dag som helst. För att få rinnande honung tar jag vår egen fasta honung och kör den en kort stund i mikron, det funkar bra. Kärnor och övrigt innanmäte får dra i vattnet, dels för smakens skull, dels för att kärnorna innehåller pektin, vilket man behöver för konsistensen. Vid receptet står det att "The inspiration for this marmalade is , of course, everyone's favourite cold cure". Förkylningskur, alltså. Sockret tar förmodligen bort en del av effekten, men frukt är ju alltid bra att äta...


Citronmarmelad med honung


Blir ungefär 2,5 kilo marmelad
1 kilo ovaxade (ekologiska!) citroner
3 liter vatten
2 kg syltsocker
300 ml rinnande honung
Pressa citronerna och spara kärnor och innanmäte. Spara citronjuicen i kylen. Skär citronskalen i smala skivor eller bitar. Lägg innanmäte och kärnor i en tygbit ihopknuten till en påse eller något och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Lägg också i de skivade skalen. Lämna att dra över natten.
Låt koka upp, vrid ned värmen och sjud tills skalen är mjuka och vätskan har reducerats till hälften. Det tar ungefär två timmar. Täck över kastrullen om för mycket vatten avdunstar innan skalen är mjuka. Ta sedan bort påsen med kärnorna.
Tillsätt sockret samt den sparade citronjuicen. Låt sakta koka upp och rör tills sockret helt lösts upp. Öka värmen och koka häftigt tills marmeladen stelnar om man häller en klick av den på en kall tallrik. Låt svalna och tjockna litet, rör om så att skalen fördelas jämnt i marmeladen. Häll på rena burkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar