Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

fredag 13 mars 2009

Krinolinas kyckling med frukt och bär


Det här receptet travesterar ett kycklingrecept i ett gammalt nummer av Femina. Det var en svenska i USA som hade gjort en egen version av Thanksgiving-kalkonen. Hon ugnsstekte kyckling tillsammans med päron och färska fikon. Jag provade det, och det var ju hur gott som helst. Sedan har jag provat lite olika varianter, och det är väldigt smaskigt med fikon, päron och björnbär. Ibland kan det vara svårt att få tag på färska fikon, men då brukar jag köpa Saltå kvarns torkade och blötlägga dem några timmar. Den här gången hade jag också marinerat dem i konjak och hemgjord björnbärslikör. Jag köper frysta björnbär och häller dem i plåten ungefär en kvart före det att kycklingen är klar. Det är en ganska vacker syn med all den där frukten, coh doften går inte att beskriva. Om man vill äta vegetariskt, brukar det gå bra att använda quorn i stället.


Kyckling med frukt och bär

4 personer

1 hel kyckling
olivolja
en hel vitlök
4 röda lökar
3 päron
5 färska fikon
1 paket frysta björnbär
salt
örtsalt
någon deciliter finhackad rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en plåt med olivolja. Lägg i kycklingen, hel eller styckad i bitar. Salta på den och häll gärna på litet örtsalt. Sätt in den i ugnen. En hel kyckling brukar ta minst en timme, kanske en timme och en kvart. Om fikonen är färska skärs de i halvor eller kvartar. Päronen skärs i kvartar, och man tar bort kärnhuset. När det är en halvtimme kvar på kycklingen, tar man ut plåten och lägger i fikonen och päronen. När det är en kvart kvar lägger man i björnbären. När kycklingen känns klar tar man ut plåten och penslar kycklingen och frukten med en blandning av olivolja och pressad vitlök. Sedan saltar man, och sist strör man över rosmarin. Det är godast om den är färsk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar