Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

tisdag 17 mars 2009

Kryddad olja

För några år sedan var det ett reportage om rapsolja i Coop MedMera. Rapsoljan skulle kryddas med hackade hasselnötter eller andra frön/nötter, stjärnanis, kardemumma, kanel och vaniljsocker. Sedan skulle den värmas litet så att smakerna blommade ut. Denna olja kunde man ha till bakning. Och det kan man verkligen. Bullar och kakor blir mycket goda om man tillsätter ett par matskedar i degen eller smeten. Den kan också ringlas över yoghurt, glass, fruktsallad och andra efterrätter. Passar bra till allt med nötter och frön. Det är kul att blanda ihop den också, om man har en böjelse för att blanda, och det har ju jag.

Till 3 dl rapsolja kan man ta:
5 st stjärnanis
1 tsk stött kardemummafrö
antingen 1 kanelstång eller 1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

Man kan låta bli vaniljsockret också, då blir oljan användbar till mat också (jag skall fundera ut någon maträtt man skulle kunna ha den i). Oljan värms i en kastrull tillsammans med kryddorna. Häll sedan över den på burk eller flaska. Jag antar att den klarar sig längre om man har den i kylen, men då blir den ju också trög att hantera, så man måste ta fram den i tid. Det är en smaksak, kan jag tro.

5 kommentarer:

 1. Tack för alla tips och recept - inspirerande! Du skulle inte kunna skriva en lite mer detaljerad beskrivning av detta "recept" och även för örtsaltet?

  SvaraRadera
 2. Tack! Nu längtar man ännu lite mer efter den varma årstiden (jag tänker på örterna till örtsaltet)!

  SvaraRadera
 3. Ja, verkligen! Det ska bli härligt! Men vi har fortfarande 40 cm snö i trädgården...

  SvaraRadera
 4. Idag har här varit 10 plusgrader med solsken och snödroppar, krokus och vintergäck som sedan en tid blommar för fullt... Nyckelpigorna har också börjat visa sig!

  SvaraRadera