Vänligen observera!

Hej! P.g.a. lite tekniskt trassel har min blogg bytt adress till krinolinaskok.blogspot.com - alltså precis som bloggen heter! Vänligen uppdatera ditt bokmärke och följ mig gärna på den nya adressen där jag bloggar vidare! Kram, Kattis

måndag 16 mars 2009

Bibis goda pastalåda


Den här maträtten fick jag första gången av en svärmor jag hade. Med åtta barn var hon tvungen att i princip koka soppa på en spik. Det var hon mycket bra på, och är fortfarande, skulle jag tro. Det var i deras sommarstuga vid en sjö som heter Malmjärn. Bibi hade fräst falukorv med lök och vitlök, kokat tortellini, rört ihop en sås på grädde, chilisås och tomatpuré. Detta hade hon lagt i en ugnsfast form och gräddat i en halvtimme. Vi hade badat och det smakade härligt. Till detta hade hon en sallad direkt från landet. Efter det har jag kört på med en egen variant. Man kan byta ut korven mot bacon eller lufttorkad skinka. Man kan ta vilken pastasort man vill. Jag gör ibland en italiensk variant med parma och basilika, toppad med mozzarella. Jag är inte speciellt förtjust i tomatbaserade såser, för jag tycker ofta att de får en besk smak, så jag gillar rätter där man i stället tillsätter någon form av mejeriprodukt. Den här lådan lägger jag ofta i matlådor och tar med till jobbet.

Bibis pastalåda

4-6 portioner

1/2 falukorvsring
2 pkt tortellini
1 gul lök
3 vitlöksklyftor, finhackade
4 dl matlagningsgrädde eller créme fraîche
2 msk chilisås
1 dl tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
ev. en nypa paprikapulver
svartpeppar och salt

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skär falukorven i ganska små bitar och fräs tillsammans med löken och den hackade vitlöken tills korven får litet färg. Smörj en eldfast form och häll i korvblandningen och pastan. Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Häll såsen över korven och pastan. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Efter halva tiden får man ta ut formen och röra om litet, så att den inte blir torr. Tycker man att det verkar bli torrt, får man hälla på litet mjölk.

Servera med en god sallad.

2 kommentarer:

  1. jag brukar göra något liknande, ofta har jag en massa grönsaker, typ ärter, paprika eller squash med i också, och så ost över. det är otroligt gott, och så enkelt att laga!

    SvaraRadera